ΑΛΜΥΡΟΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης «σε Ρόλο Διπλωμάτη»

μαθητές-του-γυμνασίου-ευξεινούπολης-685030

Οι μαθήτριες του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Κολώνη Μαρία, Δεληζήση Δέσποινα, Χρόνη Παρασκευή και Τσιανή Βασιλική, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στην 3η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», τη μεγαλύτερη προσομοίωση του ΟΗΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους των εκπαιδευτηρίων “Απόστολος Παύλος” στη Θεσσαλονίκη από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2018.

Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούσε στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων εκτιμάται από το Σχολείο ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας.

Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές εξοικειώθηκαν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους.

Γνώρισαν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούν προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα. Την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν οι εξαιρετικές προτάσεις των μαθητών – διπλωματών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία της καθηγήτριας του διεθνούς δικαίου και εμπνεύστριας της προσομοίωσης κ. Π. Περάκη, του υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, της ευρωβουλευτού κ. Μ. Σπυράκη και πολλών πανεπιστημιακών καθηγητών.

Στόχος του προγράμματος αποτέλεσε η περαιτέρω επιμόρφωση των μαθητών σε ζητήματα που άπτονται γενικών κι επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν εντός ενός πλαισίου που διέπεται από τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις ρητορικές τους ικανότητες.

Τα μέλη των Προεδρείων της μαθητικής προσομοίωσης «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» βρέθηκαν στο πλευρό των Μαθητών-Διπλωματών, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά τις απορίες τους και να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί. Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τις δύο πλευρές. Το συνέδριο αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε μια γιορτή της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης. Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα και ενθουσιασμένα. Ήταν πραγματικά μια επιτυχημένη διοργάνωση που ενθουσίασε και αφύπνισε τους μαθητές.

Οι μαθήτριες του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ασχολήθηκαν με τα Δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχαν στην επιτροπή, «Το δικαίωμα Ελευθερίας Έκφρασης Της Γνώμης του Παιδιού» η Κολώνη Μαρία ως εκπρόσωπος της Αιθιοπίας και η Δεληζήση Δέσποινα ως εκπρόσωπος της Τυνησίας και στην επιτροπή «Το δικαίωμα στην Ανάπαυση και το Παιχνίδι» η Χρόνη Παρασκευή ως εκπρόσωπος του Μαρόκο και η Τσιανή Βασιλική ως εκπρόσωπος της Βενεζουέλας.

Οι μαθήτριες γράφουν:

Ήταν πραγματικά μια καταπληκτική εμπειρία!

Τα προεδρεία μας ήταν άψογα, οι καινούργιες φιλίες που κάναμε, οι γνώσεις που πήραμε και γενικά όλη η διοργάνωση μας γέμισαν με χαρά και φύγαμε από το συνέδριο γεμάτοι θετικά συναισθήματα. Ήταν μεγάλη μας τιμή και ευχαριστούμε τη διευθύντριά μας κ. Σταυραντώνη Μαρία και την καθηγήτριά μας κ. Τσιαμανή Ελένη για την ευκαιρία που μας έδωσαν να το ζήσουμε όλο αυτό. Είναι μία εμπειρία ζωής την οποία αξίζει να ζήσει κάθε μαθητής!

Τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Σταυραντώνη Μαρία και Τσιαμανή Ελένη. Ο Σύλλογος διδασκόντων και η διευθύντρια συνεχάρησαν τις μαθήτριες για την εξαιρετική εμφάνιση και την εκπροσώπηση του Γυμνασίου Ευξεινούπολης σε έναν πρωτοπόρο και μοναδικό στην Ελλάδα θεσμό όπως η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου