ΑΛΜΥΡΟΣ

Αγώνας για να λειτουργεί ενιαία το ΓΕΛ Αλμυρού

αγώνας-για-να-λειτουργεί-ενιαία-το-γελ-686246

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί η δημοτική αρχή Αλμυρού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αλμυρού, ο Σύλλογος Καθηγητών του σχολείου και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και το Γενικό Λύκειο Αλμυρού να λειτουργεί όπως πρέπει ενιαία και όχι διασκορπισμένο σε τρεις ορίζοντες.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Αλμυρού και πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Κρανάς λέει ότι δημοτική αρχή και Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών και Δευτεροβάθμια θέλουν να κερδίσουν τον χρόνο των γιορτών ώστε η νέα χρονιά να βρει τους μαθητές σε ενιαίο χώρο ενδεδειγμένο για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Η δημοτική αρχή έστειλε ήδη από την Πέμπτη τα χαρτιά που απαιτούνται στις Κτιριακές Υποδομές του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η προμήθεια των δεκαπέντε προκατασκευασμένων αιθουσών και να μεταφερθούν οι μαθητές στον προαύλειο χώρο του ΕΠΑΛ.

Ο κ. Κρανάς που κινητοποιήθηκε μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου από την πρώτη στιγμή που έπεσαν οι σοβάδες για το κτιριακό του ΓΕΛ και συμμετείχε και στην επιτροπή του Δήμου που επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα τα αρμόδια Υπουργεία, λέει ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει στον χώρο του ΕΠΑΛ Αλμυρού που έχει υποδείξει και η Τεχνική Υπηρεσία.

«Η Τεχνική Υπηρεσία υπολόγισε ότι υπάρχει ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται στο προαύλιο του εκπαιδευτηρίου και εκεί θα πρέπει να στηθούν τάχιστα οι προκατασκευασμένες αίθουσες μετά από την έκδοση της πολεοδομικής αδείας που απαιτείται», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργεί εσαεί διασκορπισμένο στα τρία, με την Α’ Λυκείου να φιλοξενείται από το ΕΠΑΛ, τη Β΄ Λυκείου από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης και τη Γ’ Λυκείου από το Γυμνάσιο Αλμυρού.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανοχή από καθηγητές, μαθητές, γονείς, όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαταραχθεί περαιτέρω η ομαλή παρακολούθηση των μαθημάτων», προσθέτει ο ίδιος.

Από κει και πέρα λέει ότι «μπαίνει το θέμα τι μέλλει γενέσθαι για το κτιριακό του ΓΕΛ. Η προσωπική μου γνώμη ως πολιτικός μηχανικός είναι ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί γρήγορα χωρίς χάσιμο χρόνου ένα καινούργιο σχολικό συγκρότημα στο οποίο να στεγαστούν το ΓΕΛ Αλμυρού και το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού και να γίνει αξιοποίηση του προγράμματος «Φιλόδημος» το οποίο «τρέχει» για ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο καλή λύση. Το κτίριο του ΓΕΛ χρήζει εκτεταμένων επισκευών. Είναι λοιπόν προτιμότερο να γίνει ένα κτιριακό συγκρότημα για να στεγάσει και το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού που είναι κατασκευής της ίδιας χρονιάς με το κτίριο του ΓΕΛ», προσθέτει.

Ο κ. Κρανάς είναι γονέας μαθητή Β’ Λυκείου στο ΓΕΛ και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή όταν τον κάλεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

«Όταν έλεγξα τις ζημιές από πτώση σοβάδων προέβην στη διαπίστωση κάποιων παρατηρήσεων που με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Ακόμη και τα σίδερα είναι διαβρωμένα, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα στους εξώστες που παρουσιάζουν μία ταλάντωση», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος απευθύνθηκε στον Δήμο και επισήμανε τα προβλήματα που εντόπισε τονίζοντας ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα καινούργιο σχολικό συγκρότημα και ενημερώθηκε για τη μελέτη που είχαν στα χέρια τους οι Τεχνικές Υπηρεσίες για την οποία ζήτησε και επιπρόσθετες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κτίριο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικής επάρκειας και χρήζει σημαντικών επιδιορθώσεων. Ο έλεγχος της στατικής επάρκειας έγινε για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθώς ήταν προαπαιτούμενο.

«Τώρα αναμένεται η έλευση κλιμακίου των Κτιριακών Υποδομών προκειμένου να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα του ελέγχου της τεχνικής εταιρείας ιδιωτών που συνέταξαν τη μελέτη.

Να τονιστεί ότι ήδη από το 2011 ο Νόμος περί αυθαιρέτων αναφέρεται στην αναγκαιότητα ελέγχου στατικής επάρκειας των κτιρίων. Από το 2013 δε η νομοθεσία προβλέπει ότι σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια πρέπει να γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας», προσθέτει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου