ΑΛΜΥΡΟΣ

5μελής οικογένεια στον Αλμυρό κινδύνεψε να καεί ζωντανή

5μελής-οικογένεια-στον-αλμυρό-κινδύνε-687649

Κάθειρξη 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας σε 58χρονο Αλμυριώτη για εμπρησμό σε βάρος πενταμελούς οικογένειας Βουλγάρων σε ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Στις 4 τα ξημερώματα στην οικία της τρίτεκνης οικογένειας ακουγόταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος και φωτιά άρχισε να καίει μέρος της ξύλινης πόρτας του σπιτιού. Η φωτιά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις.

Ο πατέρας της οικογένειας απουσίαζε σε επαγγελματικό ταξίδι. Στο σπίτι βρίσκονταν μόνη η νεαρή μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της, που ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά στις φλόγες, όταν τα σύννεφα καπνού που προκλήθηκαν από την έκρηξη τύλιγαν το σπίτι και τη γύρω περιοχή.

Η Πυροσβεστική βρήκε στον τόπο του συμβάντος υπολείμματα από υφάσματα και ένα γκαζάκι. Οι έρευνες της Αστυνομίας που ανέλαβε την περαιτέρω προανάκριση για τον εμπρησμό οδηγήθηκαν σε δύο Αλμυριώτες, έναν 58χρονο και έναν 83χρονο.

Ο υπερήλικας ο οποίος είχε υποδειχθεί από τον συγκατηγορούμενό του ως ο ηθικός αυτουργός της έκρηξης κρίθηκε αθώος από το Δικαστήριο, καθώς δεν προέκυψε να έχει καμία συμμετοχή στην υπόθεση. Ο 58χρονος καταδικάστηκε.

Συγκεκριμένα, η δίκη, που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου και διακόπηκε δύο φορές, ολοκληρώθηκε προχθές στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας.

Ο 58χρονος κρίθηκε ένοχος για δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα για πρόκληση έκρηξης από πρόθεση από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής και για πρόκληση εμπρησμού από πρόθεση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής.

Εις βάρος του καταδικασθέντος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συλλεχθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραφε τις κινήσεις του, ενώ συγκεντρώθηκαν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο 58χρονος φέρεται να απειλούσε την παθούσα και να της ζητά να φύγει από το χωριό.
Στο Δικαστήριο ο 58χρονος φέρεται να παραδέχτηκε την πράξη του λέγοντας ότι είχε οικονομικές διαφορές με τη νεαρή μητέρα που κατάγεται από τη Βουλγαρία. Υποστήριξε πάντως ότι μετά τον εμπρησμό προσπάθησε να επιδιορθώσει τις ζημιές, και πως όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά ήταν στον τόπο και προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά.

Ο υπερήλικας που κατηγορούμταν για ηθική αυτουργία σε πρόκληση εμπρησμού από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής, αλλά και πρόκληση έκρηξης και προμήθεια εκρηκτικών υλών και κρίθηκε αθώος, είπε στο Δικαστήριο και έγινε δεκτό, ότι δεν είχε καμία επαφή και γενικότερα συνεννόηση με τον δράστη.

«Ουδέποτε διανοήθηκα να εμπλακώ σε τέτοια θέματα», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου δεν απασχόλησα με τη παραμικρή αφορμή τις Αρχές και την τοπική κοινωνία», γεγονός που βεβαίωσαν και όλοι οι μάρτυρες.

Στο Δικαστήριο εξετάστηκαν συνολικά πάνω από δέκα μάρτυρες.

Η νεαρή μητέρα η οποία τώρα έχει επιστρέψει και διαμένει στην πατρίδα της, εξετάστηκε από το Δικαστήριο με ηλεκτρονικά μέσα μέσω skype κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Θεσσαλίας. Η παθούσα τόνισε ότι δεν ήξερε για ποιο λόγο ο 58χρονος συμπεριφέρθηκε έτσι.

Να επισημανθεί ότι στο Δικαστήριο δεν έγινε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μετά τη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας ο αθωωθείς δήλωσε λυτρωμένος από την ταλαιπωρία που υπέστη από μία άδικη κατηγορία. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου