ΑΛΜΥΡΟΣ

«Καζάνι που βράζει» Αλμυρός και κάμπος

καζάνι-που-βράζει-αλμυρός-και-κάμπο-702033

Εκτός ενιαίας ενίσχυσης δεκάδες παραγωγοί εξαιτίας της καθυστέρησης στην εξέταση των ενστάσεων – Κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα της νιτρορύπανσης

Στον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες παραγωγοί στη Μαγνησία, που εκτός από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, κινδυνεύουν να χάσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις (βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση), εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις. «Οι δασικοί χάρτες και τα λάθη που έχουν γίνει χωρίς δική μας υπαιτιότητα θα μας αφανίσουν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό Χρήστος Πάντζιος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσά άνω των 3.000 και 4.000 ευρώ έκαστος.

Πηγή των προβλημάτων είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους δασικούς χάρτες. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες αγρότες δεν λαμβάνουν χρήματα που δικαιούνται, ενώ ακόμη περισσότεροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τόσο στην περιοχή του Αλμυρού, όσο και στον κάμπο του Βελεστίνου πολλοί αγρότες δεν έλαβαν φέτος την προκαταβολή και δεν θα πληρωθούν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή δεν θα λάβουν την επιδότηση για την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον (το λεγόμενο “πρασίνισμα”), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή τα έσοδα από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του πυλώνα ΙΙ της Κ.Α.Π., όπως είναι η βιολογική γεωργία, η νιτρορύπανση και η εξισωτική αποζημίωση.

Όσοι εξάλλου έλαβαν προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, αν οι ενστάσεις τους εξετάστηκαν μέχρι 21 Νοεμβρίου, ενδεχομένως να έχουν τύχη να πληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου τα υπόλοιπα χρήματα. Διαφορετικά θα πρέπει να προετοιμάζονται για να πληρωθούν, αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Επίσης, οι αγρότες διατρέχουν τον κίνδυνο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, ειδικά για τις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης υπερβαίνει το 20%, όπου πλέον χάνεται το σύνολο της επιδότησης.

«Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα. Παρ’ ότι οι παραγωγοί προχώρησαν σε ενστάσεις, έκαναν με μεγάλο κόστος όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, υπάρχουν ακόμη λάθη που δεν διορθώθηκαν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνει το μπαλάκι στο δασαρχείο και το δασαρχείο μάς λέει απευθυνθείτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών και άκρη δεν βρίσκουμε», περιέγραφε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Πάντζιος, εκφράζοντας την απογοήτευση και άλλων συναδέλφων του.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), που έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών, δεν αποδέχεται τις ευθύνες που του επιρρίπτονται για καθυστέρηση στην εξέταση των ενστάσεων και «δείχνει» τα δασαρχεία, για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αμφισβητούμενης γης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου