Σταθμός- «φάντασμα» στο λιμάνι του Βόλου

σταθμός-φάντασμα-στο-λιμάνι-του-βόλ-708811

Εμφανίστηκε με την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου

Σταθμός – «φάντασμα» για τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο λιμάνι του Βόλου. Μετρά αιωρούμενα σωματίδια αλλά και μέταλλα στην ατμόσφαιρα, όμως η τοπική κοινωνία όχι μόνο δεν είχε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αλλά φαίνεται έως και χθες να αγνοούσε παντελώς την ύπαρξη του σταθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός σταθμός στην πόλη που μετρά και βαρέα μέταλλα και θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στην αγωνία που εκφράζει η κοινή γνώμη στον Βόλο που «βομβαρδίζεται» πάνω από ένα χρόνο από ανακοινώσεις για την ποιότητα του αέρα που αναπνέει η πόλη και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Ο σταθμός έχει εγκατασταθεί σε χώρο κοντά στη β’ προβλήτα του εμπορικού λιμανιού και λειτουργεί από το 2014. Αυτό έγινε γνωστό μόλις χθες, από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης και μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων εντάσσεται στο πλαίσιο «της διαρκούς βελτίωσης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αλλά και του Προγράμματος Παρακολούθησης Περιβάλλοντος που ορίζει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του Λιμένα Βόλου».

Στον Βόλο έως και χθες ήταν γνωστή η λειτουργία μόνο του σταθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που μετρά αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ10 και ΡΜ2,5) και εκδίδει αποτελέσματα on line στην ιστοσελίδα της την επόμενη ημέρα.

Με ανακοίνωση της νέας διοίκησης του Ο.Λ.Β. έγινε γνωστό, ότι στην πόλη, επί τέσσερα χρόνια λειτουργεί κι ένας ακόμη σταθμός, που δεν μετά μόνο ρύπους (ΡΜ10, ΡΜ 2,5, οξείδιο του αζώτου και όζον αλλά και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες) αλλά και μέταλλα (χρώμιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νικέλιο, ψυεδάργυρο, αρσενικό, κάδμιο και παλλάδιο). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι «οι μετρήσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος – Ομάδα Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, ΕΕΡΠ- ΟΜΑΣ του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως ενημέρωνε χθες με την ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του σταθμού όμως, η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, παρά το γεγονός ότι η ανησυχία είναι έκδηλη για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη. «Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί στο παρελθόν δεν δίνονταν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα», ανέφερε κληθείς να σχολιάσει την άγνοια που υπήρχε για τη λειτουργία του σταθμού, ο νέος πρόεδρος του Ο.Λ.Β. Γιώργος Τοζίδης.

Χθες ίσως ήταν η πρώτη φορά, που η νέα διοίκηση αποφάσισε να επικοινωνήσει αποτελέσματα μετρήσεων που αφορούν σε ετήσια καταγραφή για το διάστημα από 2 Ιουνίου 2017 έως και 1 Ιουνίου 2018. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα επίπεδα των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων, μετάλλων και μεταλλοειδών κρίνονται ικανοποιητικά και εντός των ετήσιων και ημερήσιων επιτρεπόμενων ορίων που ορίζει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη».

Αναλυτικά αποτελέσματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Β. Γιώργο Τοζίδη είναι στη διάθεση όποιου θέλει να δει αναλυτικά τις μετρήσεις. Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφερε ότι θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων on line προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση και οι ίδιοι οι πολίτες.

«Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. συνεχίζει το πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή, σε μια προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και υλοποίησης ενδεχόμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση υπέρβασης των νομοθετικών ορίων των μετρούμενων παραμέτρων αλλά και αξιολόγησης των δεδομένων καταγραφής του συστήματος, ως στοιχεία για τη σύνταξη μελετών που αφορούν στη μακροπρόθεσμη επίδραση τους στο περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου