ΑΛΜΥΡΟΣ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου του Αλμυρού Αγίου Δημητρίου

με-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-πολιούχ-728305

Με λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή των πιστών, η τοπική Εκκλησία γιόρτασε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Την παραμονή της γιορτής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού. Στον Εσπερινό συμμετείχαν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «ο Άγιος Δημήτριος συνδέεται με την Ελλάδα, καθώς καταγόταν από την Θεσσαλονίκη, υπηρετούσε ως ανώτατος Αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού στην Θεσσαλονίκη και θυσίασε τα πάντα, την καριέρα του, την ζωή του όλη, για την αλήθεια και την αγάπη του Χριστού. Η αλήθεια ελευθέρωσε την ψυχή του, έδωσε νόημα στην ζωή του, τον έκανε να καταλάβει τί σημαίνει να πιστεύεις στον αληθινό Θεό… Η θυσία του Χριστού για τον Δημήτριο ήταν η υπέρτατη θυσία του Θεού για τον άνθρωπο. Αυτήν την αλήθεια ο Δημήτριος δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του, αλλά την μετέδωσε και στους άλλους, κυρίως στους νέους της Θεσσαλονίκης, στους οποίους δίδαξε το Ευαγγέλιο της σωτηρίας…».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ο Δημήτριος είναι ο προστάτης της Θεσσαλονίκης, της Ελληνικότατης Μακεδονίας, της Ελλάδας όλης. Είναι ο προστάτης κάθε ψυχής, που νιώθει εξουθενωμένη και ταπεινωμένη μπροστά στην δύναμη της κοσμικής εξουσίας. Είναι ο εμπνευστής των νέων και κάθε χριστιανού, για να μην απελπίζεται, να μην χάνει το κουράγιο του και να κρατά ζωντανή την πίστη του στην βοήθεια του Θεού… Δίδαξε ότι η δύναμη είναι στην ψυχή και όχι στο σώμα, είναι στον ταπεινό και όχι στον υπερήφανο και ισχυρό, στον καταφρονεμένο και όχι στον αλαζόνα, είναι στον χριστιανό και όχι στον πάσης φύσεως ειδωλολάτρη…».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλους να αντλήσουν δύναμη από τον Άγιο Δημήτριο, «τούτον τον δύσκολο καιρό, όπου τα είδωλα που είχαμε κτίσει γύρω μας όλα τα χρόνια, γκρεμίζονται με πάταγο, το ένα μετά το άλλο. Σε μας τους Χριστιανούς δεν αρμόζει η απελπισία. Δεν φοβόμαστε καμιά εξουσία, που θέλει μόνο ανθρώπινα να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Έχουμε μαζί μας τον Θεό του Δημητρίου, που πάντοτε νικά. Ξέρουμε ποια είναι η αληθινή μας πατρίδα και ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε και τούτην την πατρίδα, των ηρώων και των Αγίων. Κι έτσι θα παραμείνει, ό,τι κι αν αποφασίσουν αυτοί οι οποίοι έχουν αρνηθεί την πίστη. Δεν θα καταφέρουν το παραμικρό. Αντιθέτως, θα ενδυναμώσουν την Εκκλησία και την πίστη στις καρδιές των ανθρώπων, γιατί η Εκκλησία γίνεται πιο δυνατή, όταν πολεμείται…».

Ανήμερα της γιορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, παρουσία πλήθους πιστών, της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου και εκπροσώπων των Αρχών. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος προχείρισε σε Πνευματικό τον Εφημέριο του Ναού π. Ιωάννη Καμακά, ενώ τέλεσε και την χειροθεσία νέου Αναγνώστου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου