ΑΛΜΥΡΟΣ

Απελπισία ελαιοπαραγωγών σε Σούρπη και Πτελεό

απελπισία-ελαιοπαραγωγών-σε-σούρπη-κ-739062

Σε απελπισία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί Σούρπης και Πτελεού. Η καταστροφή από τον δάκο είναι σχεδόν ολοσχερής στους καρπούς. Οι ελιές από εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καταστραφεί, ενώ οι εναπομείναντες καρποί καταστράφηκαν από τον κυκλώνα «Ζορμπάς».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Μακρής, ελαιοπαραγωγός, λέει ότι οι ελιές θα αξιοποιηθούν αναγκαστικά για λάδι και όχι για βρώσιμες και το λάδι θα είναι και υποβαθμισμένο.

«Ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά από τον δάκο. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι ύψους 80%. Οι καρποί έχουν προσβληθεί στους ελαιώνες σε Αχίλλειο, Πτελεό, Σούρπη, Αγίους Θεοδώρους, Αμαλιάπολη. Στον Αλμυρό εκτιμάται ότι η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη.

Την κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω και η ανεμοθύελλα. Θα έπρεπε να επιληφθεί ο ΕΛΓΑ», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Καλατζής, λέει ότι φέτος ήταν αυξημένος ο πληθυσμός του δάκου. «Πιστεύω ότι σε αυτό έφταιξε ο ήπιος περσινός χειμώνας σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις στην έναρξη του καλοκαιριού.

Οι παραγωγοί προχώρησαν από μόνοι τους σε καλύψεις για να διαφυλάξουν τα προϊόντα τους, όμως ο πληθυσμός ήταν πολύ μεγάλος και δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί. Δεν θυμάμαι άλλη τέτοια χρονιά με τόσο μεγάλο πληθυσμό δάκου», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο αντιδήμαρχος λέει ότι η ζημιά αφορά σε τουλάχιστον 600.000 ελαιόδεντρα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο. Οι ελλαιοκαλιεργητές είναι απελπισμένοι αφού καταστράφηκε ολόκληρη η σοδειά τους. Ορισμένοι αποδίδουν τη ζημιά στις δακοκτονίες.

Όπως επισημάνθηκε από αγρότες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι ψεκασμοί έγιναν σε κεντρικά σημεία εκατέρωθεν του δρόμου και όχι σε όλα τα ελαιόδεντρα σε κάθε ελαιοπερίβολο χωριστά.

Παράλληλα με την απελπισία επικρατούν μεγάλη οργή και αγανάκτηση.

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη πραγματικά. Οι δακοκτονίες δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο. Να μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από απελπισμένο αγρότη.

Επιπλέον, οι αγρότες διαμαρτύρονται και για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν. Λένε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και είχαν αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι σε Πτελεό και Σούρπη υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Οι περιοχές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη έκταση σε ελαιοκαλλιέργειες σε ολόκληρη τον καλλικρατικό Δήμο. Από τις ελιές βιοπορίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου