ΑΛΜΥΡΟΣ

Αφησαν οικογένεια στα σκοτάδια

αφησαν-οικογένεια-στα-σκοτάδια-757550

Στα σκοτάδια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καλείται να επιβιώσει εν έτει 2018 τριμελής οικογένεια από τον Αλμυρό. Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις οφειλές της οικογένειας προς τα ταμεία της. Ούτε ότι ο πατέρας είναι ακρωτηριασμένος και καρδιοπαθής, ούτε ότι η μητέρα είναι πρώην καρκινοπαθής, ούτε ότι η κόρη είναι άνεργη και η οικογένεια καλείται να επιβιώσει με μόλις 400 ευρώ που παίρνει κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πριν από 20 περίπου ημέρες, η οικογένεια λάμβανε εξώδικο από τη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση οφειλών. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς είναι 2.200 ευρώ. Για να γίνει ρύθμιση ζητήθηκε προκαταβολή 1.500 ευρώ, που η οικογένεια δεν είχε να καταθέσει στα ταμεία της Επιχείρησης.

«Για να μην μας κόψουν το ρεύμα, έριξα τα μούτρα μου, έτρεξα παντού και δανείστηκα. Κατάφερα να συγκεντρώσω από εδώ και από εκεί 500 ευρώ. Πήγα στη ΔΕΗ και τους ζήτησα να πληρώσω 500 ευρώ και να κάνω ρύθμιση για τα υπόλοιπα. Δεν τα δέχθηκαν. Μου είπαν ότι πρέπει να καταθέσω 1.500 ευρώ», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 28χρονη κόρη.

Μόλις εξέπνευσε η προθεσμία των 15 ημερών και η οικογένεια δεν κατάφερε να ρυθμίσει την οφειλή της, υπάλληλος της ΔΕΗ πήγε στο σπιτικό τους για να τους κόψει το ρεύμα. «Ο πατέρας μου τους ζήτησε μια μικρή προθεσμία μήπως και μπορέσουμε να δανειστούμε λίγα ακόμη χρήματα. Δεν μας έδωσαν. Ηρθαν και έκοψαν το ρεύμα», περιγράφει την αναλγησία της ΔΕΗ η 28χρονη.

«Πρέπει να πεθάνουμε;»

Εδώ και μία εβδομάδα η οικογένεια ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, απαραίτητο για τη λειτουργία ενός σπιτιού ακόμη και για τα πιο απλά.

«Μόλις μας έκοψαν το ρεύμα, μέσα στην πρώτη ημέρα χάλασαν τα τρόφιμα που είχαμε στο ψυγείο και αναγκαστήκαμε να τα πετάξουμε», λέει η 28χρονη.

Η οικογένεια δεν μπορεί ούτε καν να μαγειρέψει. Αλλά ακόμη κι αν μαγειρέψει πώς θα συντηρήσει το φαγητό εκτός ψυγείου; «Πήγα και πήρα κονσέρβες για να έχουμε να τρώμε», περιγράφει η ίδια. Το βράδυ το μόνο φως στο σπίτι είναι αυτό από τις λαμπάδες που ανάβουν. Κι όταν θέλουν να πιουν λίγο κρύο νερό για να δροσιστούν, πάνε σε μια γειτόνισσα. «Κάποιες καταστάσεις σε εξευτελίζουν», λέει με σπασμένη φωνή η 28χρονη.

«Ο πατέρας μου είναι καρδιοπαθής. Ζει μέσα στο άγχος με αυτά που έγιναν με τη ΔΕΗ. Εχει και ζέστη. Τι να κάνουμε δηλαδή; Πρέπει να πεθάνουμε; Το ρεύμα δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασικό αγαθό», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου