ΑΛΜΥΡΟΣ

Κάθειρξη 18 ετών για το έγκλημα στον Αλμυρό

κάθειρξη-18-ετών-για-το-έγκλημα-στον-αλμ-813797

Κάθειρξη δεκαοχτώ ετών και ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε σε 38χρονο Ρωσοπόντιο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, το οποίο συνέχισε και ολοκλήρωσε χθες τη δίκη για το στυγερό έγκλημα στον Αλμυρό που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, με θύμα τον 65χρονο επιχειρηματία Αριστείδη Κολοβό, ο οποίος βρέθηκε κατακρεουργημένος.

Ο 38χρονος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, μαχαίρωσε αλλεπάλληλα τον άτυχο επιχειρηματία στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, καταφέρνοντάς του συνολικά 46 μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματος. Η Αστυνομία είχε αποδώσει την τέλεση του εγκλήματος σε προσωπικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ του δράστη και του θύματος.

Το Κακουργιοδικείο Λάρισας έκρινε ένοχο τον δολοφόνο για ανθρωποκτονία που τελέστηκε εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση, και με κατά πλειοψηφία απόφασή του (4-3), επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, και συγκεκριμένα δεκαοχτώ ετών, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Το δικαστήριο απέρριψε -με επίσης κατά πλειοψηφία απόφασή του (5-2)- την αναγνώριση της τέλεσης του εγκλήματος σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχής, όπως ζήτησε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Η δίκη συνεχίστηκε χθες με την πρόταση του εισαγγελέα υπηρεσίας και τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας ανακοίνωσε την απόφασή του.

Για την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να απαλλάξει τον κατηγορούμενο, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο 38χρονος βρήκε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε για τη δολοφονία στο σπίτι του θύματος και δεν το έφερε μαζί του, ενώ για την οπλοχρησία το δικαστήριο επέβαλε επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου χωρίς κανένα ελαφρυντικό και πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Στην αγόρευσή της, η πολιτική αγωγή ζήτησε την ενοχή του 38χρονου όπως κατηγορείται, επισημαίνοντας ότι το έγκλημα τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας για επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Αντίθετα, η υπεράσπιση υποστήριξε ότι το έγκλημα τελέστηκε σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχής και επικαλέστηκε τον τρόπο εκτέλεσης του εγκλήματος, αλλά και τις κινήσεις του κατηγορουμένου μετά τη δολοφονία.

Επισημαίνεται ότι ο καταδικασθείς είχε εντοπισθεί από την Αστυνομία μετά την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος στην εθνική οδό. Ο 38χρονος είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του θύματος με το αυτοκίνητο του Αριστείδη Κολοβού και στη διαδρομή έχασε τον έλεγχο και εξετράπη. Διερχόμενος οδηγός που προσφέρθηκε να τον βοηθήσει κάλεσε στη συνέχεια την Αστυνομία, καθώς ο 38χρονος ανέφερε ότι έχει προβλήματα με τις αστυνομικές αρχές.

Ο Ρωσοπόντιος συνελήφθη στον Πλάτανο. Από την πορεία της προανάκρισης είχε διαπιστωθεί ότι παλαιότερα εργαζόταν στην επιχείρηση του θύματος. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφτηκαν με την πρόοδο των ερευνών σοκάρισαν. Ο 38χρονος είχε ρίξει στον φούρνο αεροζόλ με σκοπό να προκαλέσει πυρκαγιά και να εξαφανίσει κάθε ίχνος πίσω του, απομακρυνόμενος από το σπίτι του επιχειρηματία.

Δράστης και θύμα είχαν συναντηθεί στο σπίτι του 65χρονου προκειμένου να συζητήσουν οικονομικές και προσωπικές διαφορές, όταν η συζήτηση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ο άτυχος επιχειρηματίας είχε εντοπιστεί νεκρός στη είσοδο του σπιτιού σε λίμνη αίματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αλλεπάλληλες μαχαιριές τα αίματα είχαν περάσει κάτω από την πόρτα και είχαν φτάσει στον διάδρομο της πολυκατοικίας.

Προσφυγή για δίκη σε β’ βαθμό

«Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος να είναι ανθρωποκτονία εν βρασμώ ορμής, η οποία επισύρει κάθειρξη μέχρι δώδεκα έτη, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς το δικαστήριο -έστω και κατά πλειοψηφία- θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν είναι ένας αμετανόητος εγκληματίας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης του 38χρονου Ρωσοπόντιου, Αλέξης Κούγιας. Ο ίδιος επικαλούμενος τα δύο ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στον καταδικασθέντα, είπε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι στον β’ βαθμό το δικαστήριο θα δεχθεί ότι ο κατηγορούμενος ούτε σχεδίασε ήρεμα την ανθρωποκτονία, ούτε την εκτέλεσε ήρεμα σαν ψυχρός εγκληματίας και ότι διέπραξε το έγκλημα σε κατάσταση εν βρασμώ ψυχικής ορμής».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου