ΑΛΜΥΡΟΣ

Ο κανονισμός λειτουργίας της εμποροπανήγυρης Αλμυρού

ο-κανονισμός-λειτουργίας-της-εμποροπ-16471

Εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης Αλμυρού. Ο κανονισμός ρυθμίζει όλα τα θέματα, από τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση του λούνα παρκ, μέχρι την εγκατάσταση των παραπηγμάτων, τα είδη διάθεσης των πωλητών, τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της καθιερωμένης εμποροπανήγυρης.

Εντούτοις, η έγκριση του κανονισμού χωρίς τη συμμετοχή στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσώπων της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Επαρχίας Αλμυρού, που αποτελεί τον νόμιμο φορέα και εκπρόσωπο όλων των επιχειρηματικών ενεργειών που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού συζήτησε τη Δευτέρα 7 Μαΐου τον νέο κανονισμό λειτουργίας και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκρισή του.

Ο καινούργιος κανονισμός προβλέπει διοργάνωση, εποπτεία και συντονισμό της εμποροπανήγυρης από τριμελή επιτροπή του δήμου. Σύμφωνα με αυτόν, οι θέσεις της εμποροπανήγυρης ανέρχονται σε πεντακόσιες ογδόντα εννέα.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου μπορεί να αυξομειώνει τις θέσεις ανάλογα με τις αιτήσεις συμμετοχής, χωρίς να απαιτείται έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και επίσης μπορεί να παραχωρείται δωρεάν χώρος για προβολή τοπικών προϊόντων.
Οι θέσεις διατίθενται και κατακυρώνονται με την υποβολή σχετικής αίτησης. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για την κάθε θέση είναι μεγαλύτερος του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, θα διεξάγεται δημόσια κλήρωση.

Οι εγκρίσεις συμμετοχής θα δίνονται με κλήρωση ως εξής:
α ) σε ποσοστό 70% σε πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και ΚΑΔ σχετικό με τη δραστηριοποίηση στο υπαίθριο εμπόριο,
β ) 20% σε πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχους λαϊκών αγορών και σε κατόχους παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών με αντικείμενο εκμετάλλευσης άνθη, φυτά και μεταποιημένα προϊόντα,
γ) 10% σε αδειούχους πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου με αντικείμενο πώλησης από τα επιτρεπόμενα στις ανοικτές εμποροπανηγύρεις. Σε περίπτωση μη ενδιαφέροντος από αδειούχους των κατηγόριων (β) και (γ) ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών προστίθεται στον αριθμό της (α) κατηγορίας.

Ειδικά για την λειτουργία του Λούνα Παρκ, ορίζεται ότι

η άδεια λειτουργίας θα εκδίδεται από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αλμυρού μετά από διαγωνισμό.

Εντούτοις, ο δήμος θα διατηρεί το δικαίωμα επίβλεψης της εγκατάστασης και λειτουργίας του Λούνα – Παρκ στον προβλεπόμενο χώρο που χορηγήθηκε η άδεια τοποθέτησης του.

Πωλούμενα είδη

Στον χώρο της εμποροπανήγυρης μπορούν να πωλούνται όλα τα εμπορεύματα που κατά συνήθεια πωλούνται σε ανοιχτές εμποροπανηγύρεις όπως:

α) Είδη ένδυσης και υπόδησης (ρούχα – υποδήματα-τσάντες)

β) Είδη προικός

γ) Είδη οικιακής χρήσης

δ) Μικροεργαλεία

ε) Βιβλία

στ) Κοσμήματα-Αρώματα-Φο μπιζού

ζ) Είδη λαϊκής τέχνης

η) Είδη δώρων

θ) Πίνακες ζωγραφικής

ι) Δίσκοι μουσικής ή άλλου περιεχομένου

κ) Παιχνίδια

λ) Παραδοσιακά γλυκά

μ) Λουκουμάδες-παγωτό-μαλλί γριάς

ν) Παρασκευοποιημένα τρόφιμα (σουβλάκια, λουκάνικα, πατάτες, έτοιμο φαγητό και καφές).

ξ) Τυροκομικά προϊόντα

ο) Παραδοσιακά προϊόντα (ξηροί καρποί, μέλι, βότανα κ.λπ.)

π) Πώληση ωδικών πτηνών και ενυδρείων.

Εν μέρει ικανοποιημένη η Ενωση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Επαρχίας Αλμυρού, Κώστας Πανταζώνας, λέει ότι θα προκύψουν δυσμενείς απώλειες στην αγορά με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης παραχώρησης αδειών (589), με μοναδικό παρονομαστή την κερδοφορία του δήμου.

«Εντούτοις η Ένωση, αρνούμενη να επιτρέψει στο κέρδος να αλλοτριώσει τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ φορέων που προς στιγμή παρασύρθηκαν από την παρερμηνεία του ορισμού συμφέρον, επιλέγει να εστιάσει στο μοναδικό θετικό στοιχείο της συζήτησης, την επισήμανση της δημοτικής παράταξης Ενωτική Δημοτική Κίνηση, που έγινε ευχαρίστως δεκτή από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, όπου τροποποιήθηκε το άρθρο 11, ώστε στα πωλούμενα είδη να ενταχθούν τα αγροτικά προϊόντα, εφόδια, αλλά και είδη τοπικών επιχειρήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Αυτή τη φορά η ανάγκη προώθησης των τοπικών προϊόντων προτάθηκε με επιτυχία» αναφέρει ο ίδιος.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Πανταζώνας λέει ότι η Ένωση είναι εν μέρει ικανοποιημένη αλλά διατυπώνει τον προβληματισμό: «Στην επόμενη τυχόν απουσία όμως, ποιος θα προασπίσει τη δυνατότητα αναβάθμισης της από κοινού εικόνας της εμποροπανήγυρης και ταυτόχρονα της αγοράς του Αλμυρού;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου