ΑΛΜΥΡΟΣ

Aνω -κάτω οι αγρότες λόγω των δασικών χαρτών

aνω-κάτω-οι-αγρότες-λόγω-των-δασικών-χα-62229

Στο πόδι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αλμυρού καθώς επίσης της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Την ώρα που δεν αντέχουν να χάσουν ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης και ούτε ένα ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων, οι δασικοί χάρτες «βάζουν φωτιά» στις επιδοτήσεις τους μέσω ΟΣΔΕ.

Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποστεί πραγματική ψυχρολουσία, καθώς το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων τους πετάει εκτός αφού οι εκτάσεις τους εμφανίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως δασικές.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι είχαν την αίσθηση, όταν έτρεχαν οι προθεσμίες το Φθινόπωρο για την υποβολή αντιρρήσεων, ότι θα δινόταν παράταση. Ο καιρός πέρασε και τώρα υπάρχει πρόβλημα, διότι έχουν καταγραφεί αρκετές εκτάσεις ως δασικές. Γίνεται αντιληπτό πως αν αυτό οριστικοποιηθεί θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα αφού θα στερήσει σημαντικό εισόδημα από πολλές αγροτικές οικογένειες», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Πάντζιος, αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων, πριν από ένα χρόνο είχε ζητήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβλέποντας ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα, οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ 2017 που είχαν υποβληθεί, ενώ οι δασικοί χάρτες είχαν ήδη αναρτηθεί, να θεωρηθούν ως αντίρρηση για τα αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως δασικά στους ανηρτημένους χάρτες.

Η υιοθέτηση αυτής της «αυτόματης» διαδικασίας θα επέτρεπε την κατ’ αρχήν προστασία του αγροτικού χαρακτήρα των εκτάσεων για τη φετινή χρονιά, δίνοντας παράλληλα τον χρόνο που απαιτείται τόσο στους παραγώγους να προχωρήσουν στην κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται όσο και στους αρμόδιους φορείς να συντονίσουν τη διαδικασία αποτελεσματικότερα.

«Ασφαλώς η κύρωση των δασικών χαρτών της χωράς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αγρότες και η αγροτική οικονομία της χώρας δεν αντέχουν να χάσουν ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης και ούτε ένα ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων εξαιτίας πιθανών διαδικαστικών προβλημάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντζιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προσθέτοντας πως έστω και τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «λυθούν τα χέρια των αγροτών».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου