ΑΛΜΥΡΟΣ

Κέντρο Προστασίας Αρωματικών Φυτών στην Οθρυ

κέντρο-προστασίας-αρωματικών-φυτών-σ-104870

Αγαπούν τον τόπο τους, έχουν βαθιά γνώση των ειδών της χλωρίδας της περιοχής και πιστεύουν στις δυνατότητες ανάπτυξης των φυσικών προϊόντων, όπως τα διάφορα είδη τσαγιού και βοτάνων.

Μία ομάδα κατοίκων του Αλμυρού, αποτελούμενη από τριάντα εφτά άτομα, μεταξύ των οποίων έξι γεωπόνοι και ένας επιστήμονας βοτανικής ιατρικής, ανέλαβαν πρωτοβουλία για να πάρει σάρκα και οστά η δημιουργία βοτανικού κήπου στην Όθρυ, και συγκεκριμένα στους Κοκκωτούς, και ίδρυσαν Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Όθρυος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Ηρακλής Παυλίδης, από τους εμπνευστές της ιδέας για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το εγχείρημα και την πίστη του Κέντρου.

Η δημιουργία του βοτανικού κήπου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προκειμένου να συναφθεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού, και οι δύο φορείς να προχωρήσουν πλέον στην υλοποίηση του έργου με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Λύκα.

Ο κ. Παυλίδης είπε ότι το Κέντρο Προστασίας θα αναλάβει να περιφράξει την επίμαχη περιοχή έκτασης 60.066 τετραγωνικών μέτρων στη θέση «Τσαϊράκι» της Τοπικής Κοινότητας Κοκκωτών και να διαμορφώσει τον χώρο ώστε το ελληνικό δημόσιο να μην επιβαρυνθεί με δαπάνη.

Οι άνθρωποι του Κέντρου θα στηρίξουν όλες τις δράσεις που θα αποφασίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Στη Βρύναινα παράγεται το 80% του τσαγιού και των βοτάνων στον Αλμυρό» εξήγησε ο ίδιος, και απηύθυνε πρόσκληση προς οποιονδήποτε επιθυμεί από ολόκληρη τη Μαγνησία να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να έρθει σε επαφή με το Κέντρο.

Ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι η Ευρώπη έχει 12.000 διαφορετικά είδη βοτάνων και η Ελλάδα 6.000- 6.200 διαφορετικά είδη.

«Παντού στην Ελλάδα σε κάθε περιοχή πρέπει να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος και να λειτουργήσει ένα Κέντρο Προστασίας», επισήμανε.

Αναλυτικά οι σκοποί και οι δράσεις του Συλλόγου είναι οι εξής:

α.Η διαφύλαξη – προστασία – καταγραφή και ο εμπλουτισμός της χλωρίδας και πανίδας του όρους Όθρυς.
β.Η διαφύλαξη – προστασία – καταγραφή – παραγωγή και η διάθεση των αρωματικών φυτών, των φαρμακευτικών βοτάνων και μυκήτων που φύονται και καλλιεργούνται στο όρος της Όθρυος.

γ.Η ανάδειξη των φυσικών ομορφιών του βουνού της Όθρυος και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

δ.Η διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των νέων με βάση τις αρχές που πιο πάνω αναφέρθηκαν και ιδιαίτερα η ενημέρωσή τους για τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σαν ύψιστο δημόσιο αγαθό.

ε)Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ποιότητα ζωής με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα.

στ)Η προβολή και η διάδοση του υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και κυρίως η προώθηση της παραγωγής και της κατανάλωσης τοπικών και βιολογικών προϊόντων.

ζ)Η ανάπτυξη και διάδοση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στη φύση (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία κλπ), τα οποία εκτός από τη διατήρηση της υγείας συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου είναι ο Ηρακλής Παυλίδης, ενώ γραμματέας ο Βησσάριος Μπαλιώτας, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Μυλωνάς, ταμίας η Γεωργία Παναγοπούλου και έφοροι/μέλη οι Δημήτριος Γκολέσης, Χρήστος Λύκας και Εμμανουήλ Μάνος.

Οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην προσπάθεια και να δραστηριοποιηθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 6977594081 και 6945583880.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου