ΑΛΜΥΡΟΣ

Ερευνες για τις μαζικές θανατώσεις ζώων στον Αλμυρό

ερευνες-για-τις-μαζικές-θανατώσεις-ζώ-128550

Στοιχεία για τις μαζικές θανατώσεις ζώων στον Αλμυρό που έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία, τους φιλόζωους και τη δημοτική αρχή συγκεντρώνει το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού. Ανά τακτά διαστήματα ασυνείδητοι δηλητηριάζουν κατά κύριο λόγο σκύλους και εκθέτουν μικρούς και μεγάλους σε εικόνες φρίκης. Όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το τελευταίο κρούσμα στις 17 Ιανουαρίου του 2018.

Η πρόεδρος της Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία», Αθηνά Υφαντή, λέει ότι έξω από σχολείο του Αλμυρού εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα τέσσερα σκυλιά. «Ο κτηνίατρος πρόλαβε να σώσει μόνο το ένα. Οι προσπάθειες για τα άλλα τρία απέβησαν άκαρπες. Ο κτηνίατρος βεβαίωσε ότι αιτία θανάτου ήταν η δηλητηρίαση» σημείωσε.

Το έργο όμως των ασυνείδητων δεν σταμάτησε εδώ. Το ίδιο βράδυ βρέθηκαν νεκρά πολλά αδέσποτα ζώα με τον ίδιο τρόπο σε διάφορα σημεία, σε πάρκα και πλατείες.

«Περισσότερα από δέκα σκυλιά εντοπίστηκαν νεκρά. Κάποια ήταν και δεσποζόμενα, καθώς οι θρασύτατοι έριξαν φόλες ακόμη και σε αυλές σπιτιών» είπε η ίδια.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη οργή και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία. Αποδέκτης του λυπηρού φαινομένου έγινε και η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία καταδίκασε το συμβάν και υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Βόλου.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι υπαίτιοι πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν κάποια διαστήματα ηρεμίας, και μετά ασυνείδητοι ρίχνουν αθρόα φόλες» είπε η κ. Υφαντή.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού ανέλαβε τώρα να διερευνήσει την υπόθεση και λαμβάνει καταθέσεις και κάθε χρήσιμο στοιχείο. Η θανάτου ζώου είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται αυστηρά από τον ποινικό κώδικα.

Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις που τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή, ή και με τις δύο ποινές.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης για την πάταξη τέτοιων περιστατικών, καλεί τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά, να τα καταγγέλλουν στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Θανατώσεις ζώων αλλά και εγκατάλειψη

Όμως, η τοπική κοινωνία του Αλμυρού είναι αναστατωμένη και με το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων. Η κ. Υφαντή λέει ότι από τη μία παρουσιάζεται έντονα το λυπηρό φαινόμενο των θανάτων αδέσποτων ζώων, από την άλλη άγνωστα άτομα εγκαταλείπουν αδέσποτα σε απόμερα μέρη, σε περιοχές όπως στο Χολόρεμα αλλά και αλλού.

«Ερχονται και μου λένε ότι είδαν ένα αυτοκίνητο να αφήνει σκύλους. Λένε αλήθεια. Βλέπω καινούργια ζώα κάθε εβδομάδα. Κάποια έχουν και λουρί. Όσες στειρώσεις και να κάνουμε, πραγματικά βλέπουμε -και όχι τυχαία- ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Συνεργαζόμαστε και γι’ αυτό το θέμα με την αστυνομία, η οποία ανταποκρίνεται πολύ» πρόσθεσε η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου