ΑΛΜΥΡΟΣ

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

επίσκεψη-στη-βουλή-των-ελλήνων-485189

Οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ευξεινούπολης επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος των εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή.

Πρώτα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο του ιδρύματος της Βουλής και παρακολούθησαν την έκθεση «Η Μάχη του Μαραθώνα, Ιστορία και Θρύλος» στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Εκεί οι δύο αντίπαλοι κόσμοι των Ελλήνων και της περσικής αυτοκρατορίας, παρουσιάζονται τόσο πριν από τη μάχη όσο και κατά τη διάρκειά της μέσα από οπτιακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραγωγές κ.α. Παρουσιάζεται επίσης η σημασία της κατά την αρχαιότητα αλλά και τη νεώτερη εποχή.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το κτίριο της Βουλής και ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη ξεναγό για την ιστορία του κτηρίου, από την εποχή που χτίστηκε έως και σήμερα και για τη χρήση του όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Επισκέφθηκαν την αίθουσα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή , όπου υπάρχουν φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία κ.α. των προέδρων και πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την Ελλάδα, όπως Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου, Γ. Ράλλη, Π. Τσαλδάρη και άλλων.

Επίσης ξεναγήθηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, κάθισαν στα έδρανα των Βουλευτών, ένιωσαν για λίγο σαν μικροί Βουλευτές και έμαθαν πολλές λεπτομέρειες για τις διαδικασίες των συνεδριάσεων και για τις υποχρεώσεις των Βουλευτών, για το σχεδιασμό και την ψήφιση των νόμων. Οι μαθητές έφυγαν από τη Βουλή ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες, αφού ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους που τους ξενάγησαν.

Οι μαθητές του σχολείου επισκέφθηκαν επίσης το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, 300 μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική συνοικία Μακρυγιάννη, το οποίο καταφέρνει για πρώτη φορά να συγκεντρώσει σ’ ένα ενιαίο χώρο όλα τα σημαντικά ευρήματα από τον Ιερό Βράχο και αφηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία της Ακρόπολης.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο κτίριο και στα εκθέματα από την ξεναγό κ. Αγγελίδου. Περιηγήθηκαν σ’ όλο το κτίριο, περπατώντας μέσα σ’ ένα δάσος από αγάλματα και ενθουσιάστηκαν. Εντυπωσιάστηκαν από την ανασκαφή, η οποία είναι ορατή κάτω από το γυάλινο δάπεδο του Μουσείου.

Στο α’ επίπεδο θαύμασαν την αίθουσα των Αρχαϊκών που φιλοξενεί όλα τα γλυπτά και έργα που συνδέονται με την Ακρόπολη, το τμήμα των Προπυλαίων, το τμήμα του Ναού της Αθηνάς Νίκης, και το τμήμα του Ερεχθείου. Στο γ’ επίπεδο θαύμασαν το πιο πολυδιαφημισμένο τμήμα του Μουσείου, την αίθουσα του Παρθενώνα. Έμαθαν τέλος ότι τα λιτά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν για συγκεκριμένους λόγους: το τσιμέντο για να αναδεικνύεται το φως που εκπέμπει το λευκό μάρμαρο των γλυπτών, το γυαλί για να φωτίζονται με φυσικό τρόπο τα εκθέματα και το σίδερο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντισεισμικής κατασκευής. Εντυπωσιακή η σύλληψη της ιδέας των δύο αρχιτεκτόνων οι όροφοι του Μουσείου!

Συνοδοί καθηγητές ήταν η Διευθύντρια Σταυραντώνη Μαρία, η Καραγιαννοπούλου Μαρία και ο Παπαγεωργίου Κων/νος.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου