ΑΛΜΥΡΟΣ

Στολίδι το Κέντρο Πληροφόρησης των λιμνών Ζερέλια στον Αλμυρό

στολίδι-το-κέντρο-πληροφόρησης-των-λι-299397

Μοναδική οικοτουριστική αξία απέκτησαν οι λίμνες Ζερέλια μετά την ολοκλήρωση του έργου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής.

Οι λίμνες Ζερέλια όπως είναι γνωστό είναι δύο, κυκλικού σχήματος, και βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 2,5 χλμ από τον Δ.Δ. Ευξεινούπολης, σε υψόμετρο 130 μέτρων από τη θάλασσα, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος.

Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα). Εκεί έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 πΧ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα των λιμνών αυτών οφείλεται στη μετεωριτική τους προέλευση (λίμνες μάαρ, οι μόνες αυτού του τύπου που απαντώνται στην Ελλάδα) και στο αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου.

Με τις παρεμβάσεις προβάλλεται ιδιαίτερα το φυσικό κάλλος των λιμνών και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να αναπτύξει ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν τα έργα αποχέτευσης ομβρίων, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου θα έχει γίνει η σύνδεση των εγκαταστάσεων με ρεύμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού αποφάσισε τέλος στην τελευταία συνεδρίασή του να εντάξει στο ΕΣΠΑ έργο οδοποιίας στην περιοχή.

«Ανοίγουν» τις πόρτες τους σε κάθε επισκέπτη, σύλλογο, σχολείο οι λίμνες Ζερέλια.

Η περιοχή πλέον τα έχει όλα και συγκεκριμένα διώροφο κτίριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, χώρο στάθμευσης, κιόσκι πληροφόρησης, θέατρο για ξεναγήσεις, διαδρομές με ξύλινα παρατηρητήρια, παγκάκια και κιόσκια για τη μελέτη της πανίδας.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο επισκέπτης συναντά εκθεσιακό χώρο και αίθουσα προβολών. Στον δεύτερο, μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα στο αναψυκτήριο. Εκεί υπάρχει και θα λειτουργεί παράλληλα το γραφείο διοίκησης. Και στους δυο ορόφους του κτιρίου υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στο υπόγειο θα λειτουργούν παράλληλα εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο χώρος θα αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία και την προβολή των ευρημάτων της μαγούλας.

Για τις ανάγκες πληροφόρησης του επισκέπτη έχει κατασκευαστεί info κιόσκι. Περιμετρικά από τη μικρή και τη μεγάλη λίμνη έχουν δημιουργηθεί διαδρομές με κατάλληλη σήμανση για την επαρκή ενημέρωση του επισκέπτη.

Επίσης, κοντά στο κτίριο πληροφόρησης υπάρχει θέατρο 45 θέσεων. Κατά μήκος των υπέροχων διαδρομών που φωτίζονται με λάμπες, έχουν τοποθετηθεί κιόσκια, παγκάκια, ξύλινα παρατηρητήρια.

Στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί ακόμη παιδική χαρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου