ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκθεση κειμηλίων Ανατολικής Ρωμυλίας

εκθεση-κειμηλίων-ανατολικής-ρωμυλία-504492

Το Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Προσφύγων Ανατολικής Ρωμυλίας διοργανώθηκε στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας στο πλαίσιο των πολιτιστικών – πανηγυρικών εκδηλώσεων. Διοργανωτής ήταν ο «Πολιτιστικός – Λαογραφικός, καταγόμενων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης Μαγνησίας Σύλλογος» με την οικονομική αρωγή της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αλμυρού.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν λαογραφικά δρώμενα, χοροί προσκεκλημένων συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Θεσσαλία και πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακά τραγούδια της Βόρειας Θράκης.

Παράλληλα στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου της Ευξεινούπολης πραγματοποιήθηκε έκθεση εκκλησιαστικών, φωτογραφικών και λαογραφικών κειμηλίων από την Ανατολική Ρωμυλία και προβολή ενημερωτικού ιστορικού υλικού. Η συλλογή των αντικειμένων προήρθε από την προσφορά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης, όπου φυλάσσονται λατρευτικές εικόνες αρχών του αιώνα φερμένες από τους πρόσφυγες κατά την εγκατάσταση τους, από τα λαογραφικά αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή του Συλλόγου και άλλων ιδιωτών που ευχαρίστως τα προσέφεραν για τις ανάγκες της έκθεσης και ιδιαίτερα από τη «Συλλογή Παραδοσιακών Φορεσιών και Αντικειμένων» από την Παλαιά Αγχίαλο της Ευανθίας Βίγκλα – Θεοχαράκη, χωρίς τη συμβολή της οποίας η έκθεση αυτή θα ήταν κατά πολύ φτωχότερη.

Την προληπτική συντήρηση των εκκλησιαστικών αντικειμένων, το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της έκθεσης, ανέλαβε η εταιρία διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “POLITISTICA”, του Δημητρίου Τσίποτα, καθηγητή συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, με τους συνεργάτες του.

Η έκθεση αποτελούνταν από θεματικές ενότητες που οδηγούσαν τον επισκέπτη σε ένα πολυποίκιλο ταξίδι μνήμης και συναισθημάτων. Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό με θέματα όπως «Αναμνήσεις από χαμένες πατρίδες» με εικόνες των ελληνικών πόλεων της Ανατολικής Ρωμυλίας και «Οι πρόγονοι μας στην Ανατολική Ρωμυλία» και στη συνέχεια «Οι πρόγονοί μας στην Ευξεινούπολη», πλαισιωμένα από πλούσιο ενημερωτικό υλικό, γνώριζαν στον κάθε επισκέπτη μια μικρή στιγμή της ιστορίας ακόμη και των δικών του παππούδων, αποτυπωμένων στις φωτογραφίες μιας άλλης εποχής.

Το τμήμα της έκθεσης των εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνων και των ενδυμασιών, κρατώντας τον κεντρικό ρόλο, ενημέρωνε πρωταρχικά για την ύπαρξη της συλλογής καθώς οι εικόνες αυτές δεν είχαν εκτεθεί ξανά στο κοινό, αλλά και πλούτιζε το θρησκευτικό αίσθημα των επισκεπτών και τους προέτρεπε να ενασχοληθούν πιο καίρια με τη συνέχιση των εργασιών διατήρησης και προβολής τους. Τέλος, η έκθεση έκλεινε γυρίζοντας αρκετούς από τους επισκέπτες μέσα στα ίδια τα σπίτια που μεγάλωσαν, φιλοξενώντας μια πιστή αναπαράσταση του χαρακτηριστικού τρίχωρου προσφυγικού Ευξεινουπολίτικου σπιτιού, επιτυγχάνοντας έτσι συνολικά το στόχο της να προκαλέσει συγκίνηση σε κάθε πρόσφυγα του κόσμου που την επισκέφτηκε.

Ο «Πολιτιστικός – Λαογραφικός, καταγόμενων εξ’ Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης Μαγνησίας Σύλλογος», με πρωτεργάτη και παρακινητή όλων την πρόεδρο του Λ. Λαγγούρα, υπήρξε ο αρχικός και κύριος οικονομικός χορηγός αυτής της προσπάθειας, αναλαμβάνοντας με ιδιαίτερη θέρμη το κόστος των εργασιών προληπτικής συντήρησης.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Αλμυρού Ευάγγελο Χατζηκυριάκο για την άμεση ανταπόκρισή του, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και του Πολιτιστικού Οργανισμού Αλέκο Καραμπάση καθώς και τη Διευθύντρια την Σοφία Ζαχαροπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου