ΑΛΜΥΡΟΣ

Αξιοποίηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων

αξιοποίηση-των-ενάλιων-αρχαιολογικώ-432420

Πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων στον δυτικό Παγασητικό» θα υποβάλει η Διεύθυνση Προγραμματισμού – Οργάνωσης Πληροφορικής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δημοτικό του συμβούλιο στη συνεδρίασή της περασμένης Πέμπτης.

Στόχος του έργου θα είναι η προστασία και η ανάδειξη της δημόσιας πολιτιστικής υποδομής με κανόνες λειτουργίας δημόσιας υποδομής. Ο Δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχει τρεις κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτοί είναι το βυζαντινό ναυάγιο Κικύνθου Αμαλιάπολης, το βυζαντινό ναυάγιο ακρωτηρίου Γλάρου Νηών/Σούρπης και το υστερορωμαϊκό ναυάγιο ακρωτηρίου Τηλέγραφος Νηών Σούρπης.

Η δημιουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αφορά στην Αλόννησο και στον δυτικό Παγασητικό, περιοχές όπου προβλέπονται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.

Αυτές οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ με δυνητικούς δικαιούχους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους δήμους Αλμυρού και Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τέσσερις κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους δήμους Αλμυρού και Αλοννήσου, όπως προβλέπει η πρόσκληση, θα λειτουργήσουν πιλοτικά στη χώρα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις μπορούν να αφορούν σε απαραίτητες ενέργειες – μελέτες, έρευνες και εργασίες αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού (εργασίες τεκμηρίωσης, φωτογράφιση, αποτύπωση, βιντεοσκόπηση), καθαρισμούς, σημάνσεις, πόντιση ναυδέτων, δημιουργία διαδρομών πρόσβασης, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, εξοπλισμούς εποπτείας ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, υλικό δημοσιότητας κ.λπ.).

Επίσης, μπορούν να αφορούν σε μελέτες, κατασκευή και προμήθεια των απαιτούμενων υποδομών για τη δημιουργία και εξοπλισμό των απαιτούμενων φυλακίων στέγασης ελεγκτικού προσωπικού και χώρων υποδοχής -εισόδου – εξόδου σε προεπιλεγμένα και κατάλληλα προστατευμένα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου στην Αλόννησο και στην περιοχή Αμαλιάπολης – Νηών, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι παρεμβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιό τους προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας εγκατάστασης επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, όπως περιγράφονται στο ανωτέρω σημείο «1», δράσεις δικτύωσης και δημοσιότητας και δαπάνες τεχνικής υποστήριξης υλοποίησης έργων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου