ΑΛΜΥΡΟΣ

«Αναποτελεσματικό» το μοντέλο διοίκησης στον Δήμο Αλμυρού

αναποτελεσματικό-το-μοντέλο-διοίκ-510606

«Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Με αυτήν την παροιμία σχολιάζουν τις αλλαγές στις θέσεις ευθύνης των αντιδημάρχων οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τσανής και Δημήτρης Τσούτσας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως αναποτελεσματικό, λανθασμένο και ανεπαρκές το σημερινό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του Δήμου Αλμυρού.

Με αφορμή τον ορισμό των νέων αντιδημάρχων, την παραίτηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας και τη μέχρι σήμερα πορεία της δημοτικής αρχής, οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή ακολούθησε το μοντέλο διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το οποίο αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων και οδήγησε σε τελματώδη κατάσταση πολλά θέματα της καθημερινότητας, όπως την καθαριότητα, την αγροτική οδοποιία, την εξυπηρέτηση των δημοτών κ.ά.

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει το ελαφρυντικό ότι κλήθηκε να διαχειριστεί το πλαίσιο του “Καλλικράτη” για πρώτη φορά, η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κανένα ελαφρυντικό, αλλά φέρει μεγάλες ευθύνες και για τα χαρακτηριστικά της αλαζονείας και του αυταρχισμού που τη διακρίνουν και εκφράζουν την οπισθοδρόμηση» ισχυρίζονται.

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση, η οποία έχει επεξεργαστεί το εν λόγω θέμα από τα έτη 2013-2014, αντιπροτείνει καθορισμό τοπικών Αντιδημαρχιών στις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων (μία Αντιδημαρχία με έδρα τη Σούρπη και μία Αντιδημαρχία με έδρα τον Πτελεό) πλήρως στελεχωμένες, και με αντιδημάρχους που θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες να λύνουν τα περισσότερα τοπικά θέματα τοπικά.

Επίσης, συμμετοχή των υπηρεσιακών διευθυντών στον συντονισμό της διοίκησης, δημιουργία δομών διοίκησης που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τη κάθε δημοτική αρχή.

Κατά την Ενωτική Δημοτική Κίνηση, απαιτείται ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων, αξιοποίηση όλων των επιτροπών του δήμου, αναδιάταξη των υπηρεσιών του δήμου, ώστε η λειτουργία του να γίνει αποτελεσματική και ουσιαστική.

Στις αλλαγές θέτει και το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες -όπως σημειώνει- έχουν ανάγκη απόπολύπλευρη στήριξη και αναδιοργάνωση των δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν με χαμηλό κόστος ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

«Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια κυριαρχούσε το γνωστό σύστημα των “κολλητών”, κάτι που απέβαινε σε βάρος της λειτουργίας του δήμου. Ιδιαίτερα η σημερινή δημοτική αρχή, με τον υπέρ-συγκεντρωτισμό, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία που τη διακρίνει, αξιοποιεί οργανωτικά μόνο ένα-δύο υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, με αποτέλεσμα όχι μόνο την αναποτελεσματικότητα των δράσεων αλλά και τον εγκλωβισμό των υπολοίπων σε αδράνεια», υποστηρίζουν οι σύμβουλοι.

Οι ίδιοι επιρρίπτουν ευθύνες για επικράτηση πελατειακής λογικής, συμβιβασμούς με απαιτήσεις αυτοδιοικητικών ή υπηρεσιακών παραγόντων, μη ορθή λειτουργία του δήμου.

«Εμείς, έχουμε την υποχρέωση και παίρνουμε την πολιτική ευθύνη να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Πιστεύουμε στην ενωτική δράση προς όφελος του τόπου μας και θα συμβάλουμε με όσες δυνάμεις έχουμε για ένα καλύτερο μέλλον» καταλήγουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου