ΑΛΜΥΡΟΣ

Η απαρχή μιας ξεχωριστής πινακοθήκης

η-απαρχή-μιας-ξεχωριστής-πινακοθήκης-851206

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Μαΐου στις 8:00 μ.μ. η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αλμυρού, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό μαζί με τοπικούς ιερείς.

Η Δημοτική Πινακοθήκη, με το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ωδείο και το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας που στεγάζονται στα παρακείμενα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, αποτελούν μοναδική ενότητα πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Αρχικά το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού όπου με σύμφωνη γνώμη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βόλου, παρέμεινε ανοικτό και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την Επίτιμη Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ Ζωή Μαλακασιώτη. Ακόμη, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ήταν εφικτή η επίσκεψη του κοινού στο χώρο φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις Ελληνο-Ολλανδικές ανασκαφές στην Αρχαία Άλω, ο οποίος στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Παλαιού Γυμνασίου Αλμυρού.

Με την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο Αλμυρός αποκτά έναν πραγματικό θησαυρό, που θα αποτελέσει το πλαίσιο ένταξης των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της κοινωνίας του, αλλά και ένα γεγονός με ευρύτερη πολιτιστική σημασία στη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Ειδικότερα συμπυκνώνει, την προσπάθεια του Δήμου για τη διάσωση και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης, οι οποίες συνδέουν την τοπική κοινωνία με τα κτήρια αυτά.

Στο τέλος το κοινό επισκέφτηκε το χώρο της Πινακοθήκης και θαύμασε από κοντά τα έργα του Θανάση Ακριβόπουλο, που με την προσφορά του αυτή αποτέλεσε πρότυπο συμπολίτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αντιδήμαρχος Βόλου Δημ. Δερβένης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γιάννης Δημούλης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι και χορηγός της Πινακοθήκης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και βέβαια ο καλλιτέχνης Θανάσης Ακριβόπουλος που η δωρεά του αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Παρόντες ήταν επίσης και εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων, φίλοι του ζωγράφου αλλά και πλήθος κόσμου που απόλαυσε μια ξεχωριστή βραδιά σε έναν πραγματικά πανέμορφο χώρο, όπως διαμορφώθηκε το κτήριο του Παλαιού Γυμνασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου