ΑΛΜΥΡΟΣ

Τιμάται η επέτειος απελευθέρωσης του Αλμυρού

τιμάται-η-επέτειος-απελευθέρωσης-του-802923

Με κάθε επισημότητα τιμάται και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού με πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, την Τετάρτη 17 Αυγούστου στις 7:30 π.μ. θα ψαλεί όρθρος και θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Γιαννιού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 10:00 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των αρχών της πόλης, των οργανώσεων και των κατοίκων.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η κ. Μαρία Μπουκώρου, φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και η ο Εθνικός Υμνος.

Στις 21.00 χορευτικά συγκροτήματα από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Βρύναινας, τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Αλμυρού, το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού – Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η ΣΤΑΝΗ», θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του δήμου Αλμυρού με τη μαέστρο Μαριάννα Σαμαρτζή και με τη συνοδεία του ορχηστρικού συνόλου, θα ταξιδέψουν νοερά τους παριστάμενους μ’ ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές. Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό. Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στην μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, που γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.

«Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα Αλμυριώτικα χώματα» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παρευρεθούν: ο κλήρος, η δημοτική αρχή, ο πρόεδρος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, οι σρατιωτικές, οι αστυνομικές και οι πολιτικές Αρχές καθώς και οι οργανισμοί δημοσίου και ιδιωτικού Δικαίου μαζί με το προσωπικό τους, οι οργανώσεις και οι σύλλογοι μαζί με τα μέλη τους και οι κάτοικοι της επαρχίας Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου