Ανακαλύπτουν το παρελθόν

Τελευταία ενημέρωση: 2016-05-27, 20:45:49
Ανακαλύπτουν το παρελθόν

Εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο τους θολωτούς τάφους στην περιοχή Γρίτσα Πτελεού

Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν οι θολωτοί τάφοι μυκηναϊκής εποχής που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Γρίτσα Πτελεού και αποτέλεσαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωι από μαθητές, στο πλαίσιο των «Πράσινων πολιτιστικών διαδρομών» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στη θέση Γρίτσα, στους πρόποδες της Ακρόπολης του ομηρικού Πτελεού, βρέθηκαν τα ερείπια ενός μεσοελλαδικού οικισμού καθώς και οι πέντε τάφοι που αποτελούσαν ένα σύνολο. Τα παραπάνω ευρήματα ήρθαν στο φως μέσω των ανασκαφών που διεξήγαγε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Βερδελής από το 1950 έως το 1953, με δαπάνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας

Οι τέσσερις τάφοι βρίσκονται στους πρόποδες του λόφου κι ένας στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα που έχουν έρθει στο φως, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η θέση άρχισε να κατοικείται κατά το τέλος της νεολιθικής περιόδου και εγκαταλείφθηκε οριστικά κατά τα τέλη της μεσοελλαδικής εποχής.

Ο πρώτος τάφος είναι χτισμένος με μικρές πλακοειδείς πέτρες και στο εσωτερικό του βρέθηκαν τα οστά τριών νεκρών, τμήματα σιδερένιου ξίφους, χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, λίθινα κωνικά κουμπιά και τρία αγγεία.

Ο δεύτερος θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ο οποίος είναι κατεστραμμένος, βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου μέτρων ανατολικά του πρώτου, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δεκάδες ακόμη κτερίσματα, αντικείμενα που συνόδευαν δηλαδή το νεκρό, και στους υπόλοιπους τάφους. Μεταξύ των ευρημάτων καταγράφονται αγγεία, σφραγιδόλιθοι, ψηφίδες, κοσμήματα από ελεφαντόδοντο, χάλκινα αντικείμενα κα.

Οι ανασκαφές έφεραν παράλληλα στο φως θραύσματα μυκηναϊκών αγγείων, σκελετούς και μια σιδερένια αιχμή δόρατος που ανήκει σε μεταγενέστερους χρόνους.

Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιήγησης που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, σε δύο θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στη θέση «Γρίτσα» Πτελεού, οι μαθητές γνώρισαν σημαντικά ευρήματα του μακρινού παρελθόντος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περίπατο από τους θολωτούς τάφους μέχρι τον υδροβιότοπο της Λειχούρας, ο οποίος προστατεύεται από την «Natura», όπου οι μαθητές γνώρισαν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και συνέλλεξαν σημαντικές γνώσεις για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτήν, έχοντας ως σημείο συνάντησης τον Πτελεό και σημείο αναφοράς το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου τους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
8
=