ΑΛΜΥΡΟΣ

Απεβίωσε στα 109 ο Κων. Οικονομίδης ο πρώτος αυτοκινητιστής

απεβίωσε-στα-109-ο-κων-οικονομίδης-ο-πρώτ-19814

Κηδεύτηκε προχθές Παρασκευή από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Ιωλκού

Πλήρης ημερών απεβίωσε και κηδεύτηκε προχθές Παρασκευή ο Αλμυριώτης Κωνσταντίνος Οικονομίδης. Ο συνταξιούχος αυτοκινητιστής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 109 ετών. Ευτύχησε να αποκτήσει από το γάμο του έξι παιδιά, ενώ γνώρισε 13 εγγόνια και έντεκα δισέγγονα. Εζησε όμως και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο οπότε του έγινε επίταξη στο φορτηγό και την κατοχή και είδε το πατρικό του σπίτι να καταστρέφεται. Εργάστηκε πριν ακόμη τελειώσει το Δημοτικό και συναρμολόγησε μόνος το πρώτο του αυτοκίνητο. Στα βαθιά γεράματα στεναχωριόταν για την οικονομική κρίση.

Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης άρχισε να εργάζεται από μικρός με τη μεταφορά προϊόντων. Οταν τελείωσε την τετάρτη τάξη του Δημοτικού κατάφερε και έβγαλε δίπλωμα οδήγησης και ξεκίνησε να δουλεύει. Καθώς ασχολούταν πάντοτε με το αυτοκίνητο πέτυχε να συναρμολογήσει μόνος του το πρώτο φορτηγό του και δούλευε ως αυτοκινητιστής.

Παντρεύτηκε σε ηλικία 34 χρόνων την εκλεχτή της καρδιάς του Αικατερίνη Ζακολίκου, την οποία είδε να χάνει πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο έγινε επίταξη στο φορτηγό και μετέφερε τρόφιμα για το Στρατό μέχρι που καταστράφηκε το αυτοκίνητο στο Μέτσοβο από βομβαρδισμό και γύρισε πίσω στον Αλμυρό με τα πόδια.

Στην κατοχή είδε το πατρικό του σπίτι να καταστρέφεται. Ο δρόμος που συνορεύει με το οικόπεδο του σπιτιού ονομάζεται Οικονομίδη. Στον Αλμυρό έζησε μέχρι και το ’48. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με οικογένειά του στη Ζαγορά όπου δούλεψε μερικά χρόνια και ύστερα στο Βόλο. Συνεργάστηκε με μεγάλα πρακτορεία, όπως τη Συνεργατική, και έκανε ταξίδια παντού στην Ελλάδα. Εφτασε να έχει δυο φορτηγά.

Παρέμενε υγιής και με διαυγή νου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ηταν γερός άνθρωπος, λένε όσοι του γνώρισαν, ενώ χαρακτηριστικό του ήταν το ενδιαφέρον να ενημερώνεται συνεχώς για καινούργια πράγματα. Φρόντιζε να γυμνάζεται, ήταν συνετός με τη φαρμακευτική του αγωγή, πάντοτε σχολιαστικός με τις υποχρεώσεις. Παρακολουθούσε ανελλιπώς όλες τις παρελάσεις στις εθνικές εορτές, ήταν, όπως αναφέρθηκε, ένας πραγματικός Ελληνας, πατριώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου