ΑΛΜΥΡΟΣ

Ιδρυση νέου Κοιμητηρίου σχεδιάζει ο δήμος Αλμυρού

ιδρυση-νέου-κοιμητηρίου-σχεδιάζει-ο-δ-119891

Αίτηση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας

Την αξιοποίηση της δωρεάς του Ευάγγελου Αργυρόπουλου για την ίδρυση Δημοτικού Κοιμητηρίου και για κοινωφελείς σκοπούς αιτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας η δημοτική αρχή Αλμυρού.

Για το θέμα επισυνάπτει την αίτησή της προς το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, στις 13 Οκτωβρίου 2015, με την οποία ζητά την αναγνώριση του δικαιώματος να αλλάξουν οι όροι της διαθήκης και αναμένει την έκδοση απόφασης.

Η αξιοποίηση της διαθήκης παραμένει ανεκμετάλλευτη από το 1999, οπότε η δημοτική αρχή Αλμυρού αποδέχτηκε την ακίνητη και κινητή περιουσία του δωρητή με δήλωση αποδοχής.Η κληρονομιά αφορά στην αξιοποίηση συνολικής έκτασης 1.543 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Αγχίαλο και καταθέσεις του δωρητή.

Επιθυμία του δωρητή ήταν να ανεγερθεί οίκος ευγηρίας 65 δωματίων και το χρηματικό ποσό να διανεμηθεί στους άπορους κατοίκους του δήμου Αλμυρού.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή κρίνει ανέφικτη την ανέγερση του οίκου ευγηρίας καθώς είναι οικονομικά απλησίαστη και ουσιαστικά λόγω της θέσης του ακινήτου θα οδηγούσε σε απομόνωση των γερόντων όσο και ανέφικτο τον εντοπισμό των πραγματικά απόρων, σύμφωνα και με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου το 2014.

Η έκταση του αγροκτήματος Αργυρόπουλου βρίσκεται εντός των ορίων της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του δήμου Βόλου και σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα όρια της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Αλμυρού, απέχει αρκετά χιλιόμετρα από κάποιο αστικό κέντρο, ενώ το κόστος κατασκευής οίκου ευγηρίας συνήθους και όχι πολυτελούς κατασκευής 65 δωματίων ανέρχεται σύμφωνα με την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου στα 12 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή πολλαπλάσιο κατά δεκάδες φορές της συνολικής αγοραίας αξίας του όλους κτήματος η οποία ανέρχεται στην καλύτερη περίπτωση στο ποσό των 150.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή ζητεί την έγκριση ώστε με το όποιο χρηματικό ποσό των καταθέσεων του διαθέτη να αγορασθεί έκταση στην κτηματική περιφέρεια Αλμυρού για την ίδρυση Δημοτικού Κοιμητηρίου, το οποίο θα φέρει το όνομα των γονέων του δωρητή, η δε κτηματική έκταση στη θέση «Βράχος» της κτηματικής περιφέρειας Ν. Αγχιάλου Βόλου να εκμεταλλεύεται από το δήμο Αλμυρού και τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου