ΑΛΜΥΡΟΣ

Τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού

τραγικές-ελλείψεις-στο-κέντρο-υγείας-136804

Υπόμνημα προς την ΥΠΕ για το Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Θέμα χρόνου είναι να θρηνήσει ο Αλμυρός θύματα λόγω καθυστέρησης στην άφιξη ασθενοφόρων καθώς τα δύο οχήματα του Κέντρου Υγείας Αλμυρού δεν μπορούν λειτουργήσουν παράλληλα γιατί δεν έχουν επαρκές προσωπικό.

Σε υπόμνημά του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αλμυριώτης, Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, Beng MSc AMIEE MILT, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Μέλος επιτροπών της Περιφέρειας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Βόλου, ο οποίος παρακολούθησε το περιφερειακό συμβούλιο την Τετάρτη, με θέμα την Υγεία, θέτει σειρά από ζητήματα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ειδικά για το Κέντρο Υγείας Αλμυρού ισχυρίζεται ότι υπάρχει τραγική κατάσταση. Οπως εξηγεί τα δύο ασθενοφόρα τα οποία είναι προσφορά μίας ιδιωτικής επιχείρησης του δήμου Αλμυρού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. «Υπάρχουν πέντε οδηγοί ασθενοφόρου, αριθμός που είναι ικανός να στελεχώσει τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Ο μέσος αριθμός κλήσεων κάθε μήνα μόνο για διακομιδές στο Νοσοκομείο του Βόλου ανέρχεται στις 55. Εάν υπολογιστούν οι διακομιδές από τα γύρω χωριά του Αλμυρού προς το Κέντρο Υγείας, ο αριθμός κλήσεων θα φθάσει τις 65 μηνιαίως. Είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε απώλεια ζωής, λόγω καθυστέρησης άφιξης ασθενοφόρου» προσθέτει.

Ο ίδιος αναφέρεται και στον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ, παρέδωσε μηχανήματα σε τμήματα του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία του. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που παρουσιάζεται έλλειψη είτε προσωπικού είτε υλικού για την λειτουργία των μηχανημάτων». Προς επίρρωση επικαλείται το παράδειγμα με το ακτινολογικό μηχάνημα για το οποίο δεν υπάρχουν φιλμ. Επιπλέον αναφέρει ότι «δεν υπάρχει μηχάνημα αναλύσεων στο μικροβιολογικό, αφού η εταιρεία απέσυρε το μηχάνημα λόγω λήξης σύμβασης. Επίσης δεν υπάρχει μικροβιολόγος, παιδίατρος και το ακτινολογικό εξυπηρετείται από γιατρό του ΙΚΑ. Δεν υπάρχει γραφική ύλη προκειμένου να λειτουργήσει το διοικητικό προσωπικό αποτελεσματικά και με ταχύτητα» προσθέτει.

Ο κ. Ζιγγιρίδης ισχυρίζεται ότι η ΥΠΕ δεν είναι στελεχωμένη και οργανωμένη αρκετά προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της, αφού από τη στιγμή που τα Κέντρα Υγείας πέρασαν στη δικαιοδοσία τους έχουν παρουσιαστεί άπειρα προβλήματα στη λειτουργία τους.

«Οι εκπρόσωποι της YΠΕ υποστήριξαν στη συνάντηση που οργάνωσε η Περιφέρεια, με σθεναρό τρόπο, ότι είναι μια μεταβατική περίοδος και δεν έχει προλάβει να οργανωθεί η Υπηρεσία κατάλληλα για να ανταπεξέλθει στο έργο της. Δεν άκουσα ούτε τρόπους ούτε χρονοδιαγράμματα από τους εκπροσώπους της ΥΠΕ για τη βελτίωση της κατάστασης. Τα ερωτήματα των πολιτών παραμένουν τα ίδια και παραμένουν αναπάντητα» προσθέτει.

Ζητεί λοιπόν να ενημερωθεί πότε θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των Κέντρων Υγείας από την ΥΠΕ με ιατροφαρμακευτικό υλικό και γραφική ύλη και πότε θα επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός συντονισμός προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη λειτουργία στην κυκλοφορία των ασθενοφόρων, ενώ μεταξύ άλλων διερωτάται μήπως τελικά θα πρέπει επιχειρησιακά τα ασθενοφόρα να ανήκουν σε έναν κεντρικό φορέα όπως είναι το ΕΚΑΒ για να επιτευχθεί βελτίωση του συντονισμού.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει την πρωτοβουλία της, προκειμένου να δημιουργήσει την επιτροπή ελέγχου την οποία ανακοίνωσε και να αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση έστω και σε τοπικό επίπεδο περιφέρειας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου