ΑΛΜΥΡΟΣ

Κριτική για τέλη, τεχνικό πρόγραμμα στη δημοτική αρχή Αλμυρού

κριτική-για-τέλη-τεχνικό-πρόγραμμα-στ-206066

Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού

Με έντονη κριτική κατά της δημοτικής αρχής για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2016 στα καταστήματα του Αλμυρού, που θα παραμείνουν σταθερά το νέο έτος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού τα ανταποδοτικά.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού Νικόλαος Καλλέας ανέπτυξε την πρόταση του δήμου σύμφωνα με την οποία τα τέλη στον Αλμυρό είναι 1,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στην Ευξεινούπολη, τη Σούρπη και τον Πτελεό 0,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στον Πλάτανο, το Κρόκιο, το Δρυμώνα, την Αμαλιάπολη και το Αχίλλειο 0,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα υπόλοιπα χωριά 0,6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα καταστήματα στον Αλμυρό τα τέλη παραμένουν σταθερά στα 2,2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στα υπόλοιπα χωριά μειώνονται στο 1,6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το εργοταξιακό ρεύμα θα κοστίζει το ήμισυ των οικιακών, ενώ τα τέλη στις βιοτεχνίες – βιομηχανίες μειώνονται στο 1,5 % από 2,2%.

Στη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Πρωτοβουλίας Νικόλαος Τσανής κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αντέγραψε την πρόταση της παράταξής του πέρυσι, όμως καταψήφισε τα τέλη με το σκεπτικό ότι δεν προβλέφτηκε μείωση για τα καταστήματα στον Αλμυρό παρά την κρίση και τα έργα που γίνονται στην πλατεία, τα οποία έχουν μειώσει την κίνηση στα καταστήματα, αλλά και γιατί αποθηκευτικοί χώροι, υπόγεια και πυλωτές, όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να χρεώνονται στο 50% των πλασμα- τικών επιφανειών όμως πληρώνουν τέλη κανονικά.

Διαφωνία με την πρόταση του δήμου εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σάββας Τσόγκας, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι τα τέλη στα καταστήματα έπρεπε να μειωθούν και να αυξηθούν στα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες.

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία. Σφοδρή κριτική στο δήμο υπήρξαν εκ μέρους μειοψηφιών και για το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016, το οποίο είναι προϋπολογισμού 778.787 ευρώ. Ο κ. Τσανής είπε ότι δεν καλύπτει καμία αναπτυξιακή προοπτική όσον αφορά στα αξιοθέατα της πόλης και δεν στηρίζει το νέο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα φτωχό και είπε ότι υπακούει στις μνημονιακές πολιτικές.

Φτωχό χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα και ο κ. Τσόγκας, ο οποίος είπε ότι ακολουθεί τις οδηγίες που επιτάσσει η Ε.Ε. χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις λαϊκές ανάγκες και να βάζει ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, υγείας, πρόνοιας και παιδείας, ενώ όπως ισχυρίστηκε δεν προβλέπονται και παρεμβάσεις για αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία.

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν ομόφωνα, με εξαίρεση την έγκριση παρέμβασης στον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ευξεινουπόλεως – Αχιλλέως & Περιφερειακής Οδού με σκοπό να ληφθούν διευκρινήσεις από την Περιφέρεια.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε και το αίτημα της Επιτροπής Εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για παράταση του χρόνου απασχόλησής των 50 εργαζομένων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου