ΑΛΜΥΡΟΣ

Αδέσποτα με επιθετική συμπεριφορά

αδέσποτα-με-επιθετική-συμπεριφορά-305280

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο δήμο Αλμυρού. Από τη μία ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία» γίνεται αποδέκτης δεκάδων αναφορών για θανατώσεις ζώων με φόλες και σε ορισμένες περιπτώσεις κακοποίηση – βασανισμό και από την άλλη για …κακοποιημένους σκύλους που κυκλοφορούν σε αγέλες και παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Αθηνά Υφαντή, είπε ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία φαίνεται ότι οδήγησε αρκετούς κατόχους να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα όχι μόνο να αυξηθούν αλλά και να πολλαπλασιαστούν, καθώς η δημοτική αρχή, όπως υποστήριξε, δεν εφαρμόζει κάποιο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμού.

Το ίδιο συνέβη και με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ομως, σήμερα, σημειώνει η ίδια, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και υπάρχει μεγάλη αδιαφορία. «Μας καταγγέλλουν ότι ζώα επιτίθενται σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα εκείνοι να αμύνονται ρίχνοντας πέτρες κι ξύλα. Εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά γιατί είναι κακοποιημένα. Οπως ένας σκύλος κουτσός χωρίς μάτι που τριγυρνάει στη γειτονιά μου. Δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου» είπε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός από τους οδηγούς οχημάτων ιδίως αγροτικών, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά σε αρκετές περιοχές σε ολόκληρο το δήμο να εντοπίζονται νεκρά ζώα που παρασύρονται από τα οχήματα.

Επιπλέον, ότι το καλοκαίρι έγιναν 10 – 12 καταγγελίες για βασανισμούς αδέσποτων. «Αγνωστοι δράστες τραυμάτισαν ζώα πετώντας πέτρες, ξύλα, ή τα παραμέλησαν αφήνοντάς τα δεμένα χωρίς νερό και τροφή στο σπίτι ή σε στάνες.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι η θανάτωση ζώων. Σε εβδομαδιαία βάση εντοπίζονται αδέσποτα νεκρά από φόλες. Πρόκειται για μαζικές εξοντώσεις. Κρούσματα υπάρχουν στη Μιτζέλα, τον Πτελεό, τον Αλμυρό, την Ευξεινούπολη, ενώ στο δάσος Κουρί εγκαταλείπονται νεογέννητα κουτάβια.
Τώρα εμφανίστηκαν και επικίνδυνα ζώα, επιθετικά. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και μας ζητάει να λύσουμε το θέμα. Εμείς εποπτεία ασκούμε, δεν έχουμε ούτε εγκαταστάσεις για να συγκεντρώσουμε τα αδέσποτα, ούτε χρήματα για να μεριμνήσουμε για τη διατροφή τους. Επίβλεψη κάνουμε. Ο δήμος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του για τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την ασυλοποίηση όπου απαιτείται» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι και στα σχολεία θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και να αναπτύσσονται φιλοζωικά αισθήματα.

Τι λέει ο δήμος

Ερωτηθείς σχετικώς ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Μακρής, είπε ότι δεν έχει κάποια καταγγελία για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων ζώων. Η δημοτική αρχή σημείωσε, συνεργάζεται με ιδιωτικό κυνοκομείο στο οποίο παρέχει τροφές, φάρμακα, κτηνιάτρους για τις στειρώσεις. Επιπλέον, παρήγγειλε πλέγματα για να επεκτείνει τα σπιτάκια των ζώων.

«Δυστυχώς, η οικονομική κρίση οδήγησε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών να εγκαταλείψουν τα ζώα τους. Το πρόβλημα είναι δύσκολο και δεν υπάρχει κάποιο τρέχον πρόγραμμα ώστε ο δήμος να μπορέσει να ενταχθεί και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε και τους ιδιώτες να περάσουν τσιπάκια ώστε να υπάρχει έλεγχος» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου