ΑΛΜΥΡΟΣ

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τον Αλμυρό (εικόνες)

ισχυρή-χαλαζόπτωση-έπληξε-τον-αλμυρό-462615

Ζημιές σε καλλιέργειες 4.000 στρεμμάτων – Από τη Δευτέρα οι δηλώσεις ζημιών των αγροτών

Κατεστραμμένες καλλιέργειες σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, ξεριζωμένα δέντρα, κομμένα κλαδιά, πλημμυρισμένα κατά τόπους χωράφια… τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τον Αλμυρό.

Στο μάτι ισχυρών βροχοπτώσεων και -το κυριότερο- χαλαζόπτωσης βρέθηκαν το πρωί οι περιοχές Καραγκιόλ, Τσιγκέλι, Αγιος Ιωάννης. Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεφε από τις 9.30 το πρωί και μέχρι τις 10.15 με την ίδια ένταση όλες τις καλλιέργειες που εκτείνονταν στα 500 μέτρα από την Εθνική και μέχρι τη θάλασσα και από τον Αλμυρό μέχρι και την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Καραγιώργος, που έκανε επιτόπια αυτοψία, είπε ότι προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, τα κηπευτικά.

«Υπάρχουν χωράφια που από την καταστροφή δεν διακρίνεται τι είδους καλλιέργειες είχαν» είπε χαρακτηριστικά. Στον τόπο μετέβη και ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, Χρήστος Βασιλάκος.

Οπως είπε, καταστροφή υπέστη και το καλαμπόκι και το τριφύλλι, αλλά και δέντρα όπως βερικοκιές, αχλαδιές, μηλιές, ροδακινιές.

Στην περιοχή Μπόζαλο, πάνω από το δάσος Κουρί, υπήρξαν επίσης ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καρπουζιού, καλαμποκιού, τριφυλλιού, βαμβακιού, σιτηρών.

Η καταμέτρηση των ζημιών θα ολοκληρωθεί σήμερα. Από τη Δευτέρα οι αγρότες θα πρέπει να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές των ΕΛΓΑ και να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν σε χρονικό διάστημα εντός των 15 επόμενων ημερών.

Για τις ζημιές στον Αλμυρό, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη ενημέρωσε ότι κατεστραμμένες καλλιέργειες και πτώση δένδρων σε μια έκταση 4000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού διαπίστωσε το Κλιμάκιο των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων που μετέβη επί τόπου για να εξακριβώσει το εύρος των ζημιών από τη χαλαζόπτωση, παράλληλα με την ισχυρότατη ανεμοθύελλα, που έπληξαν τη Μαγνησία κατά τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το χαλάζι «χτύπησε» δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως ροδακινιές και βερικοκιές), αλλά και κηπευτικά, καλαμπόκια και βαμβάκι».

Ηδη με εντολή της κ. Κολυνδρίνη, κλιμάκιο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας των ΠΕΜΣ μετέβη στην περιοχή για να εκτιμήσει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ακολουθήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες προς όφελος των αγροτών των πληγεισών περιοχών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν καλλιέργειες

45 λεπτά της ώρας διήρκεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου