ΑΛΜΥΡΟΣ

Σαπούνι απ’ τον τόπο σου…

σαπούνι-απ-τον-τόπο-σου-582839

Μια ελπιδοφόρα συνεταιριστική προσπάθεια, ξεκινούν νέοι στους Αγίους Θεοδώρους Πτελεού

Η Φυλώ, σύμφωνα με τον Ομηρο, ήταν η θεραπαινίδα (υπηρέτρια) της Ωραίας Ελένης στην αρχαία Σπάρτη. Η «Φυλώ», σήμερα, αποτελεί το εταιρικό όνομα μιας νέας και ελπιδοφόρας προσπάθειας που αρχίζει στους Αγίους Θεοδώρους Πτελεού, με αντικείμενο την παραγωγή παραδοσιακών καλλυντικών προϊόντων, που αφορούν τον καθαρισμό και την περιποίηση με πρώτες ύλες το εξαιρετικής ποιότητας και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής, αλλά και άλλα προϊόντα όπως το κερί, τη λεβάντα, την πρόπολη κ.ά. Οπως η Φυλώ ήταν στις υπηρεσίες της απαράμιλλης ομορφιάς της Ωραίας Ελένης, έτσι και η σύγχρονη «Φυλώ», φιλοδοξεί να προσφέρει νότες ομορφιάς και ευεξίας, μέσα από μία οικολογική προσέγγιση, σε όλα τα στάδια παραγωγής και όχι μόνο.

Πέντε νεαρές γυναίκες και ένας άνδρας αποτελούν τα έξι μέλη της νεοσύστατης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, με έδρα τους Αγίους Θεοδώρους Πτελεού, του Δήμου Αλμυρού. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας. Στην ουσία είναι ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από την επιχείρηση είναι: σαπούνι σε μορφή πλάκας (120-140γρμ) με την προσθήκη διάφορων βοτάνων, σαπούνι σε μορφή υγρού (400ml), απορρυπαντικό σκόνη πλυντηρίου για πλύσιμο ρούχων (1kg), κηραλοιφές με τη προσθήκη βοτάνων (50ml) και βοτανόλαδα.

Τα προϊόντα θα παράγονται με παραδοσιακές και φυσικές μεθόδους, φιλικές προς το περιβάλλον και με ελάχιστα έως μηδενικά κατάλοιπα τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα προϊόντα, θα είναι χαμηλού αφρισμού -για εξοικονόμηση νερού- και φυσικής περιποίησης που αποδομούνται πλήρως μετά τη χρήση τους, χωρίς να αφήνουν ίχνη στο περιβάλλον.

Η οικολογική συνείδηση της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, ενισχύεται και προωθείται ακόμα περισσότερο από την επιλογή της, ότι όλα τα προϊόντα θα περιέχονται σε συσκευασίες, οι οποίες θα είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα σαπούνια «πλάκες», θα περιέχονται σε χάρτινες συσκευασίες, οι οποίες θα προέρχονται από ανακυκλώσιμο χαρτί, οι κηραλοιφές θα περιέχονται σε γυάλινα βαζάκια, το υγρό σαπούνι σε πλαστικό ανακυκλώσιμο μπουκάλι και η σκόνη πλυντηρίου σε κουτί ανακυκλώσιμου υλικού.

Είναι γνωστό ότι όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά φυσικά προϊόντα απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα, συνθετικά και συντηρητικά. Οι καταναλωτές όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται την αξία των βοτάνων και τείνουν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα. Οι πιθανοί πελάτες στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της εταιρείας είναι: άτομα με δερματικές παθήσεις – αλλεργίες, άτομα που ενδιαφέρονται και θέλουν να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα, παραδοσιακοί ξενώνες οι οποίοι θέλουν να υιοθετήσουν ένα παραδοσιακό χαρακτήρα σε όλα τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν και θέλουν να στηρίξουν την τοπική παραγωγή, νέοι γονείς με μικρά παιδιά και μωρά τα οποία όλοι ξέρουμε ότι χρειάζονται την καλύτερη δυνατή περιποίηση και πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε χημικά. Για το λόγο αυτό η επιχείρηση θα προσπαθήσει μέσα από τις μεθόδους που γνωρίζει, να παράγει προϊόντα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να τα προσφέρει στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Η ιδιαιτερότητα των προϊόντων της νεοσύστατης Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι η απολύτως φυσική τους σύνθεση, χωρίς την παραμικρή χρήση χημικών πρόσθετων και συνθετικών βελτιωτικών. Προσδίδονται περιποιητικές ιδιότητες με το συνδυασμό ελαιωδών εκχυλισμάτων (με βάση το εξαιρετικό παρθένο και τοπικά παραγόμενο ελαιόλαδο) και υδατικών εκχυλισμάτων από βότανα βιολογικής καλλιέργειας ή αυτοφυή. Ολες οι διαδικασίες παραγωγής είναι ήπιες, ελεγχόμενες και με συνεχή καταγραφή σε όλα τα στάδια.

Η επιχείρηση αποτελείται από έξι μέλη τα οποία είναι: Χρήστος Δεληστάθης (φαρμακοποιός-επιστημονικός συνεργάτης), Κατερίνα Λοΐζου, Παρασκευή Μανταφούνη, Νατάσσα Μαράντου, Βλασσία Μουζουράκη και Μαρία Ρούτσια (Πρόεδρος της νεοσύστατης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τέσσερις από τις πέντε γυναίκες ήταν μέχρι πρότινος άνεργες και πλέον με τη σύσταση της Κοιν. Σεπ. βρίσκουν επαγγελματική δραστηριότητα στον τόπο τους.

Αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο κτίριο που θα λειτουργεί η Κοιν.Σ.Επ. στους Αγίους Θεοδώρους Πτελεού, ενώ ήδη έχουν παραγγελθεί από την Αθήνα και οι συσκευασίες. Για την αρχή, τα προϊόντα της πρώτης Κοιν.Σ.Επ. που δραστηριοποιείται στο Δήμο Αλμυρού, θα διακινηθούν σε τοπικά φαρμακεία και σουπερ μάρκετ, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγωγές, χωρίς όμως να έχει κλειστεί κάποια συνεργασία προς το παρόν, αλλά αφήνουν το ενδεχόμενο ανοικτό για το άμεσο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου