ΑΛΜΥΡΟΣ

Στην πατρίδα του «επιστρέφει» ο Στέφανος Κομμητάς

στην-πατρίδα-του-επιστρέφει-ο-στέφα-189444

Η λήκυθος με χώμα από τον τάφο του στη Βουδαπέστη εναποτίθεται σε κενοτάφιο στους Κωφούς

Στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, στους Κωφούς Αλμυρού, επιστρέφει ο ιερομόναχος, λόγιος και παιδαγωγός, Στέφανος Κομμητάς. Το Σάββατο 9 Αυγούστου, ολόκληρο το χωριό, θα σημαιοστολιστεί και υπό τους παιανισμούς της μπάντας του Δήμου Αλμυρού, τα «λείψανα» του Στέφανου Κομμητά θα τοποθετηθούν σε κενοτάφιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στους Κωφούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από συστάσεώς του, ο Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ».

Στο κενοτάφιο που δημιούργησε ο Σύλλογος θα γίνει στις 7 το απόγευμα, εναπόθεση της ληκύθου με το χώμα που πήρε αποστολή από τον τάφο του Στέφανου Κομμητά στη Βουδαπέστη όπου ταξίδεψε τον περασμένο Απρίλιο αποστολή από τον Αλμυρό. Θα τελεστεί Εσπερινός και Μνημόσυνο, ενώ θα χαιρετίσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Σούρλας. Την κεντρική ομιλία για τον Στέφανο Κομμητά θα εκφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνης Σμυρναίος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Κων. Γιαννίτση, ο Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ» τα τελευταία έξι χρόνια, έχει αφιερωθεί στη συγκέντρωση του έργου του Κωφιώτη ιερομόναχου, λογίου και παιδαγωγού, με στόχο την ανάδειξη της προσωπικότητάς του. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη του έργου του και η ένταξη του Στέφανου Κομμητά στο πάνθεον των Ελλήνων και Ευρωπαίων Λογίων», ανέφερε ο κ. Γιαννίτσης.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με τη συγκέντρωση όλου του διάσπαρτου έργου του Στέφανου Κομμητά. Ξεκίνησε το σκανάρισμα και η ψηφιοποίησή του στο Εθνικό Τυπογραφείο και στη συνέχεια επανεκδόθηκε σε οκτώ σειρές των 40 τόμων, που δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δήμου Αλμυρού αλλά και στους Κωφούς.

«Τα βιβλία είναι πλέον στη διάθεση όλων των πολιτών», σχολίασε ο κ. Γιαννίτσης.

Στη συνέχεια τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο τόσο στον Αλμυρό όσο και στο Βόλο για την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Στέφανου Κομμητά, ενώ τον περασμένο Απρίλιο, πραγματοποιήθηκε θρησκευτική – προσκυνηματική εκδρομή και Ευρωπαϊκό Συνέδριο, στη Βουδαπέστη.

Η αποστολή επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα από τους Ελληνες της Βουδαπέστης, όπου κατά πάσα πιθανότητα λειτουργούσε και ενταφιάστηκε μετά το θάνατό του, ο Ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς. Η αποστολή πήρε χώμα από το χώρο που ενταφιάστηκε ο Στέφανος Κομμητάς, το οποίο τοποθετήθηκε σε λήκυθο η οποία θα εναποθετηθεί σε κενοτάφιο που κατασκευάστηκε στο χωριό του, τους Κωφούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου