ΑΛΜΥΡΟΣ

Εξώδικο από SOVEL και Σιδενόρ στη ΔΕΗ

εξώδικο-από-sovel-και-σιδενόρ-στη-δεη-481579

Ζητούν φθηνότερο ρεύμα για να παραμείνουν ανοιχτές οι δύο Χαλυβουργίες

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο για τις ελληνικές Χαλυβουργίες. Η SOVEL που δραστηριοποιείται στον Αλμυρό και η Σιδενόρ που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη απέστειλαν εξώδικο προς τη ΔΕΗ με το οποίο και ζητούν την μείωση του ενεργειακού κόστους αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Οι δύο χαλυβουργίες που ανήκουν στον Ομιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, απορρίπτουν τα τιμολόγια που πήραν από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2013, επιφυλάσσονται να απαιτήσουν συμψηφισμό για τα υπερβάλλοντα ποσά που κατέβαλλαν στη ΔΕΗ μέχρι τώρα και καλούν την Επιχείρηση να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ζητούν εξάλλου να τιμολογούνται με 34 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες (MW), τιμή που βρίσκεται κοντά στη μέση τιμή που απολαμβάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, αλλά «είναι και η μόνη η οποία διασφαλίζει οριακά στην παρούσα συγκυρία τη συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων και τη βιώσιμη παρουσία των εταιρειών στην Ελλάδα» όπως επισημαίνεται στο εξώδικο.

Στο εξώδικο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι δύο χαλυβουργίες με συνολική ισχύ 200 MW, το 90% του χρόνου λειτουργούν κατά τις ώρες χαμηλού φορτίου, δηλαδή τις νυχτερινές και Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα όπως αναφέρεται , το συνολικό φορτίο της υψηλής τάσης όπου είναι συνδεδεμένες οι χαλυβουργίες είναι μόλις 700 MW. Άρα, τονίζεται στο εξώδικο, «η λειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων συμβάλλει σημαντικά και κατά τρόπο μη συγκρίσιμο με άλλο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή της ΔΕΗ μειώνοντας αντίστοιχα το συνολικό κόστος του συστήματος».

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τις δύο χαλυβουργίες συνάδουν με το συμπέρασμα «ότι συμβάλλουν στη διατήρηση σε λειτουργία μονάδων βάσης της ΔΕΗ όπως οι λιγνιτικές, οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους».

Μέσω του εξωδίκου οι δύο χαλυβουργίες απευθύνουν κατηγορώ κατά της ΔΕΗ ότι αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις της ΡΑΕ και των βασικών αρχών τιμολόγησης , όπως τα τιμολόγια να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του παραγωγού και όχι το λογιστικό κόστος στο οποίο εμμένει συνεχώς η ΔΕΗ «τινάζοντας- όπως αναφέρει- στον αέρα όση από τη βαριά βιομηχανία της χώρας έχει μείνει σε λειτουργία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου