«Ανάσα» για τα ακίνητα

Τελευταία ενημέρωση: 2015-01-25, 20:45:58
«Ανάσα» για τα ακίνητα

Επαγγελματίες στον κλάδο εκτιμούν πως από εδώ και πέρα θα τονωθεί και θα αναθερμανθεί η αγορά!

«Ανάσα» για τον κλάδο του ακινήτου αποτελεί η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, η οποία έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναζωογονηθεί ο κλάδος που στενάζει από την υπερφορολόγηση. Μάλιστα σύμφωνα με επαγγελματίες στο χώρο του ακινήτου, το μόνο που πέτυχε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν το «πάγωμα» στις μεταβιβάσεις των ακινήτων για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ειδικότερα από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και εκτιμάται ότι θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.

Μάλιστα μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο Βόλο, εκτιμούν πως μέσα στο 2015 η αγορά του ακινήτου θα κινηθεί καλύτερα, συγκριτικά με το 2014, με δεδομένη φυσικά την μεγάλη μείωση στις τιμές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα πωλούνται 2άρια στο κέντρο του Βόλου από 25.000 ευρώ ενώ ακίνητα 10ετίας πωλούνται περίπου 1.000 ευρώ το τ.μ.

Την ίδια στιγμή μικρό ενδιαφέρον, παρουσιάζεται ακόμη και για εξοχικές κατοικίες του Πηλίου, οι αγορές των οποίων είχαν «παγώσει» εδώ και 4-5 χρόνια.

 

«Φόρος Υπεραξίας; Ανεστάλη επιτέλους!»

Για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας αλλά και για τη σημασία που έχει στην αγορά του ακινήτου η παραπάνω ενέργεια, μιλάει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η συμβολαιογράφος Ελένη Ι. Πολυχρονάκη - Πίσπα, αναφέροντας τα εξής: «Με τον Ν.4172/2013 επιβλήθηκε ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, από 1/1/2014 με συντελεστή 15% στη διαφορά αξίας ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης.

Η εφαρμογή τελικά αυτού του νόμου, όπως είχαμε προβλέψει, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην κτηματαγορά, χωρίς σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Κράτους, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε πτώση και έτσι η τιμή πώλησης σπάνια ήταν μεγαλύτερη από την τιμή κτήσης. Και για να αναφερθώ στην προσωπική μου εμπειρία, δεν υπήρξε, όλο το διάστημα εφαρμογής του νόμου, ούτε ένα συμβόλαιο στο οποίο να πληρωθεί φόρος υπεραξίας.

 Οι εμπνευστές του νόμου, οι οποίοι δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους προηγούμενη αποτυχημένη επιβολή και (μετά από λίγο) κατάργησή του, το μόνο που πέτυχαν ήταν: 1) Πάγωμα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων για 4 και πλέον μήνες, από τις αρχές του έτους 2014, λόγω της αποχής των Συμβολαιογράφων, που ζητούσαν την κατάργησή του. 2)Απίστευτη γραφειοκρατία 3)Σύγχυση και ταλαιπωρία στους συμβαλλόμενους (πωλητές και αγοραστές) και 4) Καθυστερήσεις πολλές φορές για διάστημα μηνών, μέχρι ν’ απαντήσει το Υπουργείο στα ερωτήματα που υπέβαλαν οι Δ.Ο.Υ. και οι Συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρόπος εφαρμογής του.

Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά από 1-1-2015 στην αναστολή του φόρου υπεραξίας για δύο (2) χρόνια, μέχρι την 31-12-2016, με σκοπό να τονωθεί και αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων και να ανακάμψει η οικονομία της χώρας».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=