ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος νερών σε 60 περίπου ακτές της Μαγνησίας

ελεγχος-νερών-σε-60-περίπου-ακτές-της-μα-9612

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Στην εφαρμογή του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης των 60 περίπου πολυσύχναστων ακτών κολύμβησης στη Μαγνησία, προχωράει από την ερχόμενη εβδομάδα η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το πρόγραμμα δειγματοληψιών διενεργείται με σκοπό την προστασία της υγείας των κολυμβητών και της δημόσιας υγείας γενικότερα και θα προσφέρει εγκαίρως αξιόπιστα αποτελέσματα, επί ικανού αριθμού δειγμάτων, ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου.

Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη Μαγνησία, όπως έχουν καταγραφεί και από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία διατηρεί και το Μητρώο Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, προκύπτει ότι όλες οι ακτές της Μαγνησίας έχουν τον υψηλότερο χαρακτηρισμό, δηλαδή εξαιρετικής ποιότητας (τριών αστέρων).

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τονίζει ότι «η εξασφάλιση άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα μας και για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, η οποία διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, πολλές από τις οποίες βραβεύονται και συμπεριλαμβάνονται σε κορυφαίες λίστες αγαπημένων ή όμορφων παραλιών.

Στόχος μας, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων και στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων, καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις χαρακτηρισμού 2015, πολυσύχναστες στο δήμο Βόλου, είναι οι εξής παραλίες, οι οποίες όμως ενδέχεται να αναθεωρηθούν για το 2016: πλαζ Αγχίαλου, Αλωνάκι Αγχίαλου, Χρυσή Ακτή Παναγίας, παραλία Μαμιδάκη, παραλία Κριθαριά, Αγκίστρι, παραλία Αλυκών, πλαζ ΕΟΤ, Πευκάκια – Μπούρτζι, Αναυρος, Πλάκες (Ιάσων), Σουτραλί (Θωμάς), Πλατανίδια, Μαλάκι.

Συνολικά στη Μαγνησία εξετάστηκαν 62 ακτές κολύμβησης και πανελλαδικά τέθηκαν υπό παρακολούθηση 1.540 σημεία, εκ των οποίων τα 1.538 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα δύο σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες). Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 1.495 σημεία (98,48%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 23 σημεία (1,52%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας» και κανένα σημείο ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Για την ταυτότητα κάθε ακτής κολύμβησης, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επισκέπτεται τον ιστότοπο του Μητρώου ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας http://www.bathingwaterprofiles.gr.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου