ΤΟΠΙΚΑ

Προϊόντα με βάρος στο… περίπου

προϊόντα-με-βάρος-στο-περίπου-9681

Τις παραβάσεις βεβαίωσε κλιμάκιο ελεγκτών του Τμήματος Εμπορίου Μαγνησίας

Πρόστιμα 4.500 ευρώ για παραβάσεις στους κανόνες αναγραφής ποσότητας προϊόντος, επέβαλε κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε σε διάφορα σούπερ μάρκετ του Βόλου, κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ειδικότερα, στη διάρκεια ελέγχων που έγιναν τη Μεγάλη Εβδομάδα σε σούπερ μάρκετ του Βόλου, εντοπίστηκαν προς διάθεση προϊόντα (χαρτί κουζίνας) κατά παράβαση αγορανομικών διατάξεων και συγκεκριμένα στην αναγραφή περιεχόμενης ποσότητας επί συσκευασίας.

«Η νομοθεσία είναι σαφής ώστε να διασφαλίζεται ο καταναλωτής και να γνωρίζει την ακριβή ποσότητα που αγοράζει ώστε να προβαίνει και σε συγκρίσεις τιμών», τονίζει επόπτης και επισημαίνει ότι «η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου, αναγράφεται επί της συσκευασίας σε μονάδα μέτρησης βάρους (κιλό, kg, γραμμάριο).

Σε προϊόντα εκτός τροφίμων, για τα οποία το βάρος ή ο όγκος δεν έχουν συγκριτική σημασία για τον καταναλωτή, κατά περίπτωση, αναγράφεται η ονομαστική ποσότητα του καθαρού περιεχομένου στο κύριο ποσοτικό χαρακτηριστικό του προϊόντος, όπως σε: αριθμό τεμαχίων, μέτρα (m), τετραγωνικά μέτρα (m2), αριθμό μοναδιαίων δόσεων πλύσης, φύλλα, ώρες καύσης κ.τ.λ..

Φράσεις όπως «περίπου» ή «κατά τη συσκευασία» ή «±… %» δίπλα από την ένδειξη του ονομαστικού βάρους ή όγκου περιεχομένου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται.

Το ονομαστικό βάρος ή όγκος περιεχομένου έχει μία καθορισμένη τιμή και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται εύρος τιμών (π.χ. από… g έως… g).

Σύμφωνα με τις πράξεις επιβολής, επιβλήθηκε στις 28-4-2016 σε εταιρία, διοικητικό πρόστιµο χιλίων (1.000) ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε αναγραφή επί της συσκευασίας προϊόντος χαρτιού κουζίνας, το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την ως άνω εταιρεία, της φράσης «± 5% κατά την παραγωγή» δίπλα από την ένδειξη του ονοµαστικού βάρους, η οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και σε άλλες δύο εταιρείες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ενώ επιβλήθηκε στις 28-4-2016 σε άλλη εταιρεία διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, επειδή διαπιστώθηκε μη αναγραφή του καθαρού βάρους επί της συσκευασίας προϊόντος χαρτιού κουζίνας.

Τέλος, επιβλήθηκε πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ σε άλλη εταιρεία επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχε προς διάθεση σε ράφια του καταστήματος, μαζί με άλλα ομοειδή προϊόντα, και το προϊόν «ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ … 2 ΡΟΛΑ», στη συσκευασία του οποίου δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου