ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλείουν ασθενείς από επισκέψεις σε γιατρούς

αποκλείουν-ασθενείς-από-επισκέψεις-σ-17888

Λύσεις του ποδαριού χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ι.Σ. τους περιορισμούς του ΕΟΠΥΥ

Σε μείωση των δαπανών του, αποκλείοντας ασφαλισμένους από τη χρήση υπηρεσιών υγείας που έχουν πληρωθεί, προχωράει ο ΕΟΠΥΥ, θέτοντας περιορισμούς σε επισκέψεις σε γιατρούς και στην πραγματοποίηση εξετάσεων.

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν στους γιατρούς μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-prescription, πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να επισκεφθούν πάνω από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας. Στην περίπτωση που υπερβεί τον αριθμό αυτόν θα πρέπει να πληρώσει την επίσκεψη από την τσέπη του. Εκτός κι αν ο γιατρός αιτιολογήσει επαρκώς την 3η επίσκεψη οπότε και θα μπορέσει να τη χρεώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ομως στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν αποδεχθεί την αιτιολογία τότε θα «χρεωθεί» ο γιατρός την υπέρβαση και δεν αποκλείονται και ποινές.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η εγγραφή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται μετά το πέρας της επίσκεψης, επομένως ο γιατρός δεν μπορεί να προστατευθεί. Εξάλλου δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ασθενής του έχει τηρήσει τους κανόνες περί μόνον δύο επισκέψεων το μήνα στην ίδια ειδικότητα.

«Ο γιατρός δεν μπορεί να χρεώσει επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ για έναν ασθενή που θα επισκεφτεί σε χρονικό διάστημα 30 ημερών περισσότερες από 2 φορές γιατρό της ίδιας ειδικότητας», αναφέρει το σημείωμα του ΕΟΠΠΥ με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμη να μιλάει για αποφάσεις του ποδαριού που δεν δίνουν λύσεις, παρά μόνο περιορίζουν κάποιες δαπάνες του οργανισμού και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο σε βάρος ασφαλισμένων του που αποκλείονται από τη λήψη υπηρεσιών υγείας, τις οποίες πληρώνουν!

Οι νέοι «κόφτες» προκαλούν σοβαρά προβλήματα ειδικά στους ανθρώπους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως νησιά και χωριά και κατεβαίνουν στο Βόλο για να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.

Με το νέο σύστημα θα αποκλείονται σε περίπτωση υπέρβασης και θα αναγκάζονται να επισκεφθούν τους υπόλοιπους γιατρούς τον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα όχι μόνο με τους ασφαλισμένους από την περιφέρεια αλλά και με εκείνους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα υγείας που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση δεικτών και παραμέτρων και ανάλογη προσαρμογή της θεραπείας. Πως θα στερήσει ο ΕΟΠΥΥ το δικαίωμα για παράδειγμα καρκινοπαθή να κάνει εξετάσεις και να υποβληθεί σε ιατρικές πράξεις αν έχει φραγή τις δύο επισκέψεις. Στην ουσία, ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποτιμολογεί εξετάσεις και μειώνει το κόστος με το οποίο αποζημιώνει τους συμβεβλημένους ιατρούς, στη συνέχεια υπερτιμολογεί τις ίδιες εξετάσεις καθώς δεν μειώνει τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Λύσεις του ποδαριού πάλι που δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρά μόνο λογιστικό», καταλήγει ο κ. Τσάμης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου