ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένες παιδικές λευχαιμίες ~ Εκτινάσσουν τις ανάγκες για αίμα

αυξημένες-παιδικές-λευχαιμίες-εκτιν-26721

Σε δύο περιπτώσεις παιδιών από Σκόπελο και Ευξεινούπολη απαιτήθηκαν 30 μονάδες αίματος

Περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο, είναι το τελευταίο διάστημα οι ανάγκες σε αίμα στη Μαγνησία καθώς παρουσιάζονται με αυξημένο ρυθμό παιδικές λευχαιμίες οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Εχουμε ανησυχητικά περισσότερα περιστατικά από το παρελθόν. Μόλις το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο περιστατικά με παιδικές λευχαιμίες σε Σκόπελο και Αλόννησο και απαιτήθηκαν 30 μονάδες αίματος. Οι ανάγκες για τις λευχαιμίες αυξάνονται και οι εθελοντές αιμοδότες της Μαγνησίας βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή προσφέροντας σε ετήσια βάση περίπου 1.300 μονάδες αίματος», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης, επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης των σκοπών του Συλλόγου με περισσότερους εθελοντές αιμοδότες.

«Εμείς πραγματοποιούμε και περιφερειακά ημέρες αιμοδοσίας ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς σε όλη τη Μαγνησία. Η προσφορά για αίμα δεν σταματάει στο Βόλο ούτε οι ανάγκες για αίμα αφορούν μόνο στο Βόλο. Κάναμε αιμοδοσία στον Αλμυρό, προγραμματίζουμε μετά το Πάσχα, αιμοδοσία στην Αλόννησο και συνεχίζουμε. Βλέπουμε τον κόσμο να ευαισθητοποιείται, να θέλει να δώσει ζωή με το αίμα του και να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας.

Η αιτιολογία των λευχαιμιών, το πως δηλαδή ένα πρόδρομο αιμοποιητικό κύτταρο γίνεται λευχαιμικό, είναι ουσιαστικά άγνωστη. Η βλάβη που γίνεται στο γενετικό πρόγραμμα του κυττάρου πιστεύεται ότι προκαλείται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες και πιθανώς κάποια γενετική προδιάθεση. Εχουν ενοχοποιηθεί οι ακτινοβολίες, το κάπνισμα, διάφορα σύνδρομα (μυελοδυσπλαστικά, σύνδρομο Down, κλπ), ιοί (HTLV-1) και η έκθεση σε χημικούς παράγοντες και φάρμακα (βενζένια, χημειοθεραπείες, κλπ). Πολύ σπάνια μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας το οικογενειακό ιστορικό. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως λειτουργούν οι διαφορετικοί αυτοί παράγοντες στην έξαρση περιστατικών που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στη Μαγνησία», αναφέρει ο κ. Γελαγώτης.

Αιμοδοσία και δωρεά μυελού

«Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, όπως η λευχαιμία (ο πιο συνήθης καρκίνος στα μικρά παιδιά) και το λέμφωμα. Δίνοντας λίγο σάλιο, (λήψη στοματικού επιχρίσματος με μπατονέτα) καθένας από εμάς (ηλικίας 18-50 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή. Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αν βρεθεί συμβατός, μπορεί να προσφέρει το πολύτιμο μόσχευμα απλώς δωρίζοντας αίμα.

Οσοι περισσότεροι εγγραφούμε, αναφέρεται σε πρόσκληση του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Αλληλεγγύη», τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα χαρίσουν ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο και σώζεις μια ζωή. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες μυελού των οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του Συλλόγου (Δημάρχου Γεωργιάδου 122 με Ιωλκού) από 9.00 ως 13.00 καθημερινές και στις αιμοδοσίες που οργανώνει . Στην αιμοδοσία που θα γίνει την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 μπροστά στο πρώην Δημαρχείο Ν. Ιωνίας από 09.00 ως 13.00 θα γίνει και ενημέρωση για δωρεά Μυελού των Οστών.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε», εξηγεί ο κ. Γελαγώτης, «πόσο αίμα θα εξοικονομηθεί από λευχαιμίες αν προκύψουν συμβατοί δότες μυελού των οστών. Η επιβίωση αυξάνεται σημαντικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ενώ η χημειοθεραπεία θεραπεύει το 20-30% των ασθενών, η μεταμόσχευση θεραπεύει το 45-50% των ασθενών και συνήθως γίνεται σε άτομα έως 50 ετών. Δίνοντας αίμα για μεταμόσχευση ένας δότης μυελού των οστών, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες αντιμετώπισης του καρκίνου από τον ασθενή και μειώνει την ανάγκη του σε συνεχείς μεταγγίσεις αίματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου