ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμένουν από καύσιμα και αναλώσιμα ~ Άγονοι διαγωνισμοί για προμήθειες

ξεμένουν-από-καύσιμα-και-αναλώσιμα-άγ-29629

Σοβαρά προβλήματα σε Κέντρα Υγείας και ασθενοφόρα και στη Μαγνησία

Στην επέκταση συμβάσεων που έχουν ήδη συνάψει από προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες τα Νοσοκομεία, ελπίζει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούν στο δημόσιο σύστημα υγείας οι άγονοι διαγωνισμοί για την προμήθεια καυσίμων, αλλά και αναλώσιμων και ιατρικών ειδών για τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τις προμήθειες, καθώς οι περισσότεροι διαγωνισμοί που προκηρύσσουμε, αποβαίνουν άκαρποι. Η διαγωνιστική διαδικασία, όπως έχει προσδιοριστεί, δεν έχει αποτέλεσμα και οι προμηθευτές δεν συμμετέχουν, καθώς οι τιμές που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που κοστολογούν οι εταιρείες, οι οποίες τελικά δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, θεωρώντας ασύμφορη τη συμμετοχή τους», αναφέρει ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Νέστ. Αντωνίου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν κηρυχτεί άγονοι διάφοροι διαγωνισμοί με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς και αντιμετωπίζουμε προβλήματα προμηθειών σε καύσιμα για ασθενοφόρα, για αναλώσιμα διοίκησης, ιατρικά υλικά κ.α. Προσπαθούμε να βρούμε άμεσα λύσεις με τις επεκτάσεις συμβάσεων που έχουν σε ισχύ τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, αλλά και εκεί υπάρχουν γραφειοκρατικά ζητήματα». Τονίζει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό της ΥΠΕ να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμη ότι μέχρι αύριο Παρασκευή θα υπογραφούν τα χρηματικά εντάλματα για τις μικροπρομήθειες των Κ.Υ. και των Μ.Υ. που ανέρχονται σε 2.000 περίπου ευρώ, χρήματα τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις διοικήσεις των μονάδων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Χαρακτηριστικά περιγράφει: «Είναι τόσες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πραγματικά απαιτούν πολύ χρόνο. Για παράδειγμα, έχουμε πιστώσεις να ασφαλίσουμε επτά ασθενοφόρα αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια και τα οχήματα μένουν ακίνητα καθώς πρέπει να γίνει πρώτα η μεταβίβαση των οχημάτων στην 5η ΥΠΕ. Αλλα είχαν αποκτηθεί από Νοσοκομεία, άλλα από το ΕΚΑΒ, άλλα είχαν δωριθεί από ευεργέτες και εταιρείες και πρέπει να γίνουν οι αναγκαστικές μεταβολές πριν εκδοθούν τα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Προβλήματα έχουμε όμως με τα Κέντρα Υγείας όχι μόνο με τις προμήθειες αλλά και με τη στατικότητα των κτιρίων.

Σε τρία Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ έχουμε καθιζήσεις, ζημιές που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά επιπλέον έχουμε προβλήματα με ελλείψεις διοικήσεων που πρέπει να παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Σε Λαμία και Αμφισσα, εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε διοικήσεις στα Νοσοκομεία ούτε Δ.Σ. και οι οποίες προμήθειες, είχαν γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις με ετήσια διάρκεια, φτάνουν στο τέλος τους. Προσθέστε τις επιπλέον υποχρεώσεις που δημιουργεί το προσφυγικό καθώς έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για παροχή υλικών και υπηρεσιών υγείας. Μόνο στο Κουτσόχερο, έχουμε 1.000 περίπου πρόσφυγες και με το 40% του πληθυσμού να είναι παιδιά. Ολα αυτά σε μια περίοδο που μας λείπουν Διοικήσεις Νοσοκομείων αλλά και προσωπικό, ιατροί και νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό κ.α.

Στο Νοσοκομείο Βόλου ευτυχώς λειτουργεί η Υποδιοίκηση και περιμένουμε Διοικητή με το τρίτο κύμα διορισμών καθώς μετά τις τοποθετήσεις Διοικητών που ανακοινώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου, ακολουθούν προσεχώς, μέχρι τέλος Απριλίου, τα Πανεπιστημιακά και τα συγχωνευμένα όπως τα Νοσοκομεία στη Λάρισα, Λιβαδειά και Θήβα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου