ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι φυσικοθεραπευτές ~ Μένουν απλήρωτοι

σε-απόγνωση-οι-φυσικοθεραπευτές-μένο-32471

Ενώ πλήρωναν φυσίατρους με πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ από τον κωδικό τους

Το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στην ΕΟΠΥΥ και έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία ασφαλισμένων αλλά και συμβεβλημένων, αναδεικνύουν καθημερινά διάφορες ενέργειες του Οργανισμού

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Πρόσφατα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ενημερώθηκε επίσημα από τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι με τον κωδικό των φυσικοθεραπευτών, πληρώνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι φυσίατροι.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν ενημερωθήκαμε πως την τελευταία 4ετία, δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στους φυσίατρους όλης της χώρας συνολικά 18.000.000 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει για τους φυσικοθεραπευτές; Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές ήταν 90 εκατ. ευρώ και μειώθηκε σταδιακά μέχρι τα 62 εκατ. ευρώ το 2015. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει δαπάνες άνω των 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του σε όλη τη χώρα.

Από την έρευνα που έκανε η νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προέκυψε ότι ενώ ο προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες ήταν κλειστός και πιεσμένος στα 62 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια αυτά που ήταν αποκλειστικά για φυσικοθεραπείες, πληρώνονταν και οι φυσίατροι οι οποίοι έπρεπε να έχουν άλλον κωδικό για τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούν και να πληρώνονται μέσω του δικού τους κωδικού και όχι σε βάρος του δικού μας επιμέρους προϋπολογισμού», τονίζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ν. Μαγνησίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Στέλιος Σιουμουρέκης.

Ο ίδιος ανέφερε πως διακρίνει στη νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στο νέο Πρόεδρό του Σωτήρη Μπερσίμη μια θετική διάθεση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ όπως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που μεταφέρονται σε συμβεβλημένους όπως οι φυσικοθεραπευτές. «Πέρσι δουλέψαμε 12 μήνες και μας πλήρωσαν για τους έξι μήνες. Στις 20 Δεκεμβρίου μας πλήρωσαν για ένα μήνα και στη συνέχεια μας ξαναπλήρωσαν στις 22 Φεβρουαρίου, πάλι για ένα μήνα. Σήμερα συμπληρώνουμε νέο δίμηνο απλήρωτοι αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί να μας πληρώνουν μετά από ένα δίμηνο για έναν μήνα εργασίας μας. Ετσι έγινε και πέρσι και μας χρέωσε ο ΕΟΠΥΥ ένα εξάμηνο. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα έξοδά μας για κάθε δίμηνο είναι λιγότερα από τα έσοδα του ενός μήνα που μας δίνει με καθυστέρηση. Εχουμε ζητήσει να γίνονται έλεγχοι στα παραπεμπτικά και σε όλη τη διαδικασία ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός, να μην υπάρχει τεχνητή ζήτηση και να μην καλούνται όσοι εργάζονται ευσυνείδητα, να καλύπτουν τα πιστωτικά κενά που προκαλούνται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου