ΤΟΠΙΚΑ

Ετσι σώθηκε 7χρονη με οξεία περικαρδίτιδα

ετσι-σώθηκε-7χρονη-με-οξεία-περικαρδίτ-37910

Συγκλονιστική περιγραφή από τη Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου

Σε ένα σπάνιο περιστατικό με 7χρονη η οποία διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου με οξεία περικαρδίτιδα, παρουσίασε επιδείνωση, διακομίστηκε σε ΜΕΘ στην Αθήνα και μετά τη θεραπεία και την επιστροφή στο Βόλο, διακομίστηκε εκ νέου με πνευμονία στο Νοσοκομείο Βόλου, αναφέρεται σε έκθεσή της η Διευθύντρια, επιστημονικά υπεύθυνη της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κα Αναστασία Αναστασίου – Κατσιαρδάνη.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το υπερεπείγον περιστατικό μυοκαρδίτιδας περικαρδίτιδας σε κορίτσι 7 ετών, αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου το 2015 και, σύμφωνα με την κα Αναστασίου «είναι ένα από τα τρία περιστατικά που με απασχόλησαν ιδιαίτερα το 2015, ως άνθρωπο και ως επιστήμονα, αφού έδωσα προς αυτό ότι ήταν δυνατό από την εξειδικευμένη γνώση μου, την Ιατρική μου κλινική εμπειρία και τη σωματική ανθρώπινη αντοχή μου, αφού αποφάσισα για πρώτη φορά στη ζωή μου να το διακομίσω μαζί με την αναισθησιολόγο, γιατί ήμουν σίγουρη αφενός ότι δεν θα τα κατάφερνε η ειδικευόμενη Παιδίατρος και αφετέρου γιατί μου το ζήτησε εκφράζοντας αδυναμία να ανταποκριθεί».

Η δημοσιοποίηση του περιστατικού έγινε, σύμφωνα με την κα Αναστασίου, για την ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση των Παιδιάτρων και μάλιστα αυτών που ευρίσκονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να εκτιμηθεί η επείγουσα φύση ενός τέτοιου περιστατικού, αλλά και η πλήρης συνεργασία με τους συνεφημερεύοντες ειδικούς Παιδιάτρους, που ως διεπιστημονική ομάδα με τους των λοιπών ειδικοτήτων ειδικούς ιατρούς, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους θα μπορέσουν να φέρουν σε πέρας και να διαχειριστούν σωστά ένα τέτοιο σύνθετο περιστατικό, του οποίου η κλινική εικόνα, άπτεται πολλών ειδικοτήτων συνεργασία και υποδύεται πολλές άλλες πιθανές διαγνώσεις.

Το κορίτσι επτά ετών, ανοσοκατασταλμένο, με γνωστό ιστορικό υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου υπό αγωγή, ανά εβδομάδα, προσκομίζεται τις βραδινές ώρες, λόγω εμπύρετου έως 39,5ο C, ανά 6-7 ώρες, από 36ώρου με συνοδό οπισθοστερνικό – ραχιαίο άλγος που επιδεινώνεται με τις κινήσεις του σώματος.

Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώθηκε έντονη ταχυκαρδία (160-180 σφύξεις/min), μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα αριστερά και διάχυτη ευαισθησία στην κοιλία. Από τον Εργαστηριακό / έλεγχο, διαπιστώθηκαν αυξημένη CRP, τροπονίνη, έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα και ζητήθηκε-έγινε υπέρηχος (echo) καρδιάς από το Καρδιολόγο ενηλίκων, που δεν έδειξε παθολογικά ευρήματα.

Τις επόμενες βραδινές ώρες νοσηλείας και επειδή η κλινική εικόνα του παιδιού επιδεινώνονταν (επίταση ταχυκαρδίας, κεντρική κυάνωση, σταδιακή πτώση αρτηριακής πίεσης, κορεσμού Οξυγόνου, ολιγουρία), επαναλήφθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος και διαπιστώθηκε περαιτέρω άνοδος των δεικτών CRP και τροπονίνης. Με τη βεβαιότητα ότι η λοίμωξη είχε προσβάλει την καρδιά ζητήθηκε ξανά echo καρδιάς, όπου διαπιστώθηκε αυτή τη φορά, μικρή ποσότητα περικαρδιακού υγρού και πιθανή μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα. Συνεκτιμώντας πια τα νέα υπερηχογραφικά ευρήματα από την καρδιά, αλλά και την ολιγουρία του παιδιού χορηγήθηκε άμεσα αγωγή, διασωληνώθηκε άμεσα και διακομίσθηκε σε τριτοβάθμιο κέντρο, στην Αθήνα, (όπου και παρακολουθείται για το χρόνιο νόσημά του), γιατί το πλησιέστερο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο δεν εφημέρευε και δεν διέθετε Παιδοκαρδιολόγο.

Η διακομιδή του έγινε με συνοδεία ειδικών Παιδιάτρου και Αναισθησιολόγου οι οποίοι απαιτήθηκε πολλές φορές να παρέμβουν, θεραπευτικά και υποστηρικτικά μέχρι να παραδοθεί το παιδί στη ΜΕΘ του Τριτοβάθμιου Κέντρου.

Την τρίτη ημέρα νοσηλείας στην ΜΕΘ, απομονώθηκε από την κ/α αίματος, ο λοιμώδης παράγοντας, staph. MRSA (σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη methicillin).

Δεκαπέντε ημέρες μετά την εισαγωγή της, η ασθενής μεταφέρθηκε σε καρδιοχειρουργικό τμήμα λόγω αιμορραγικής περικαρδίτιδας. Προστέθηκε αγωγή την οποία έλαβε για 6 εβδομάδες. Εξι μήνες μετά την ανάρρωση και έξοδό της σε πολύ καλή κατάσταση, από το τριτοβάθμιο νοσοκομείο, νοσηλεύεται εκ νέου με εμπύρετη πνευμονία στην Κλινική μας, υπό τριπλό σχήμα αντιβίωσης. Ο ρόλος του εργαστηριακού τομέα και των υπερήχων αποβαίνει βοηθητικός και σωτήριος σε τέτοιες περιπτώσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, επιθετικά και υποστηρικτικά με μόνο στόχο να σωθούν ζωές παιδιών, κάτω από οποιεσδήποτε δύσκολες συνθήκες, λειτουργίας του Εθνικού συστήματος υγείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου