ΤΟΠΙΚΑ

«Πάρτι χιλιάδων ευρώ» στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι-χιλιάδων-ευρώ-στο-νοσοκομείο-39807

Από το 2011, νοσηλευτικό προσωπικό εισπράττει υψηλότερες από τις νόμιμες μηνιαίες αποδοχές

Σε καταλογισμό χιλιάδων ευρώ σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Βόλου οι οποίοι εισέπρατταν από το 2011 μηνιαίες αποδοχές υψηλότερες από τις νόμιμες, προχώρησε το σύστημα πληρωμών, εντοπίζοντας παρατυπίες στην κατάταξη εργαζομένων σε μισθολογικά κλιμάκια στα οποία δεν έπρεπε να έχουν καταταγεί.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση, απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με δύο μέλη του Δ.Σ. τις κ.κ. Φούλη Τσιώμου και Κατερίνα Χαρανά, να παραιτούνται, θέτοντας ηθική διάσταση στο πρόβλημα.

«Δεν μπορεί η ανεργία να χτυπάει κόκκινο, να ψάχνουν συμπολίτες στα σκουπίδια για φαγητό κι εμείς, όταν προκύπτει πρόβλημα με τα ποσά που έχουν καταβληθεί, να είμαστε αντίθετοι στην επιστροφή των χρημάτων που δεν δικαιούντο κάποιοι συνάδελφοι. Διαφωνήσαμε με τη στάση της πλειοψηφίας και του προέδρου κ. Κων. Τράγαλου που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι για τα επιπλέον χρήματα που εισέπρατταν παράτυπα. Δεν ξέρω ποιος έχει ευθύνη και ποιος δεν έχει γι’ αυτό και είπαμε ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

Το Σωματείο έπρεπε να στείλει την υπόθεση στη Διοίκηση να εξετάσει πως, πότε και τι έγινε. Τα χρήματα, άγνωστο πως, έφυγαν από δημόσια ταμεία και κατέληξαν στις τσέπες κάποιων που δεν τα δικαιούνται. Να πούμε ότι δεν πρέπει να αντιλογιστούν; Δεν ξέρουμε πως έγιναν οι λανθασμένες μεταβολές αλλά πρέπει να πέσει φως στην υπόθεση», τονίζει η κα Φούλη Τσιώμου, η οποία είχε διατελέσει Πρόεδρος στο Σωματείο στο παρελθόν.

Οι φωνές συνδικαλιστών για διερεύνηση της υπόθεσης, έγιναν εντονότερες όταν φωτίστηκαν διάφορες πτυχές της υπόθεσης που προβληματίζει πολλούς στο Νοσοκομείο.

Οπως έγινε γνωστό, το 2011 στη διαδικασία κατάταξης των εργαζομένων στο μισθολόγιο, υπήρξαν καταχωρήσεις σε λανθασμένα κλιμάκια και βαθμούς με συνέπεια να προκύπτουν υψηλότεροι βασικοί μισθοί επί των οποίων υπολογίζονται διάφορα επιδόματα.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι περισσότερες λανθασμένες μεταβολές προκαλούσαν πιστωτικό αποτέλεσμα σε εργαζόμενους, δηλαδή ξαφνικά είδαν τις αποδοχές τους, μέσα στην κρίση, να αυξάνονται. Για παράδειγμα, σήμερα εργαζόμενος, καλείται να επιστρέψει 8.500 ευρώ, τα οποία εισέπραξε παράτυπα καθώς το κλιμάκιό του δεν αντιστοιχούσε στις αποδοχές που εισέπραττε. Αρκετοί ακόμη εργαζόμενοι από τη νοσηλευτική υπηρεσία, καλούνται να επιστρέψουν διάφορα ποσά, ενώ σε λιγοστές περιπτώσεις οι λανθασμένες καταχωρήσεις αφορούσαν υποβιβασμό κλιμακίου και απώλεια εσόδων, τα οποία θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Το πρόβλημα αναδείχτηκε όταν στην εκκαθάριση του Μαρτίου 2016, εφαρμόστηκε το επικαιροποιημένο σύστημα μισθοδοσίας και μέσα από έλεγχο των δικαιολογητικών, εντοπίστηκαν προβλήματα στις καταχωρήσεις στο σύστημα του 2011. Για παράδειγμα νοσηλεύτρια συγκεκριμένου κλιμακίου, ξαφνικά βρέθηκε σε ανώτερο κλιμάκιο ενώ αντίστοιχες αναπροσαρμογές είχαν γίνει και σε βαθμούς.

Με την πρόσφατη επικαιροποίηση των στοιχείων, προέκυψαν αποκλίσεις και ο έλεγχος έφτασε μέχρι το 2011 όπου εντοπίστηκαν εσφαλμένες καταχωρήσεις.Το βάρος πέφτει πλέον στη σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί διοικητικά πως, πότε και από ποιόν έγιναν οι εσφαλμένες καταχωρήσεις. Ποιος έλεγξε και ενέκρινε τις μεταβολές. Πόσους και ποιους αφορούν οι μισθολογικές μεταβολές; Λάθος ή δόλος; Αφορούν μόνο νοσηλευτές ή και άλλες κατηγορίες εργαζομένων; Υπάρχουν συσχετίσεις (λ.χ. κομματική τοποθέτηση) των ωφεληθέντων;

Αυτά κι άλλα πολλά ερωτηματικά που απασχόλησαν τους εργαζόμενους στη Συνέλευση και το ΔΣ, θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από έναν διοικητικό – οικονομικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κων. Τράγαλος, ανέφερε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» πως δεν ευθύνονται υπάλληλοι για τις μισθολογικές μεταβολές και το Σωματείο είναι αντίθετο στην επιστροφή των χρημάτων. Επίσης, αναφερόμενος στην πρωινή διαμαρτυρία στην είσοδο του Νοσοκομείου, τόνισε ότι θα πραγματοποιείται καθημερινά μέχρι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα οφειλόμενα από εξαιρέσιμα του 2014 και 2015, ποσά που επιμερίζονται σε 500 – 600 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που έχει εργαστεί σε αργίες, Σαββατοκύριακα κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία ενημερώθηκε για το πρόβλημα με τις μισθοδοσίες, ζήτησε από τον εκκαθαριστή αποδοχών, τον πίνακα των υπαλλήλων με τα ποσά που εισέπρατταν παράτυπα ή που τους παρακρατήθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου