ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα χειρουργεία στο Νοσοκομείο του Βόλου λόγω επίσχεσης

στον-αέρα-χειρουργεία-στο-νοσοκομείο-48911

Σε κινητοποιήσεις δεκάδες ειδικευόμενοι γιατροί, νέα συνάντηση σήμερα με τη Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου

Τα πάνω – κάτω στο πρόγραμμα εφημεριών, στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, επέφερε η επίσχεση εργασίας σαράντα περίπου ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Διεκδικώντας δεδουλευμένα από το 2015, τα οποία ανέρχονται συνολικά και σε 4.000 ευρώ κατ’ άτομο, οι ειδικευόμενοι πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την μη απόδοση δεδουλευμένων πολλών μηνών.

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις και οι προσπάθειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου για σταδιακή τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, φαίνεται πως δεν πείθουν πλέον τους δεκάδες ειδικευόμενους που πραγματοποιούν και επιπλέον εφημερίες για να λειτουργούν κλινικές και τμήματα αλλά δεν πληρώνονται σε αντίθεση με ειδικούς γιατρούς.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί, ανέφερε ο Γ. Ντόντος, ειδικευόμενος γιατρός, καταβάλλουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκπεραιωθούν όλες οι υπηρεσίες προς όφελος των ασθενών. Ζητούμε το απλό και το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Υπάρχουν απλήρωτες επιπλέον εφημερίες από το 2015 και θέλουμε να εξοφληθούν, όπως και οι τακτικές εφημερίες από τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς και να μας καταβληθεί το ποσό περίπου 12% που παρακρατείται από τις εφημερίες».

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νικ. Χαυτούρας επανέλαβε ότι είναι ανήθικο το κράτος να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο σε νέους επιστήμονες, που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τόνισε ακόμη ότι από τους 73 ειδικούς γιατρούς του «Αχιλλοπούλειου» οι 50 έχουν το βαθμό του διευθυντή (7 συντονιστές και 43 διευθυντές), γεγονός που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των γιατρών βρίσκεται ένα βήμα από τη συνταξιοδότηση και μόνο οι 23 είναι μάχιμοι και θα παραμείνουν στις κλινικές όταν αποχωρήσουν οι Διευθυντές. Το σύστημα είναι στρεβλό. Αντί να υπάρχει μια δομή πυραμίδας, δηλαδή να υπάρχουν ιατροί σε όλες τις βαθμίδες, με σωστή αντιστοιχία Επιμελητών Α και Β με Διευθυντές, έχουμε ακριβώς το αντίθετο μοντέλο ανάπτυξης του οργανογράμματος».

Πληρωμές στις 8 Απριλίου

Από την πλευρά της Διοίκησης του Νοσοκομείου, ο αναπληρωτής Διοικητής – εκτελών χρέη Διοικητή κ. Χαρ. Μπαλής, δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί τα προγράμματα τακτικών εφημεριών για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 και θα καταβληθούν τα ποσά στις 8 Απριλίου, σε ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. «Επίσης τον Απρίλιο, μετά την αλλαγή των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στο νέο πλαίσιο προσδιορισμού των επιπλέον εφημεριών, θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και θα αρχίσει η καταβολή τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Διοίκηση και είμαστε από τα πρώτα Νοσοκομεία που προχωρούμε στην εξόφληση των εφημεριών τριμήνου στον επόμενο μήνα», ανέφερε ο κ. Μπαλής, επισημαίνοντας ότι σήμερα Τρίτη θα επανεξεταστεί από τους ειδικευόμενους σε νέα Συνέλευση η στάση τους και ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ των προτέρων για αναβολές χειρουργείων ή μεταβολές στο πρόγραμμα εφημεριών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου