ΤΟΠΙΚΑ

Κινητικότητα για τον «Αλατά»

κινητικότητα-για-τον-αλατά-52943

Στην προοπτική των επενδυτικών σχεδίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ν. Πηλίου, κατονομάζοντας όσους μπλοκάρουν τις σημαντικές επενδύσεις

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν σε εκκρεμότητα για την ανάπτυξη του Νοτίου Πηλίου, όπως η αξιοποίηση των νησίδων Αλατάς και Πρασούδα, τα καταδυτικά πάρκα, τις σχολές εμπορικού ναυτικού κ.α., αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νικ. Φορτούνας με αφορμή τις κινήσεις του επενδυτικού ομίλου για τον Αλατά να προχωρήσει στη συνεκμετάλλευση της επένδυσης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Οι επενδυτές, όπως με ενημέρωσαν, έχουν τροποποιήσει τους σχεδιασμούς σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ και περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο την εξέλιξη της προσπάθειας που κάνουν για συνεκμετάλλευση της έκτασης. Το θέμα θα είχε τελειώσει νωρίτερα, δίνοντας άλλες πτυχές στην ανάπτυξη της περιοχής, με νέες θέσεις εργασίας και τόνωση της τοπικής οικονομίας αν δεν υπήρχε ο …υπερ- πρωθυπουργός – περιβαλλοντολόγος Κ. Βολιώτης και άλλοι 19 μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι προσέφυγαν για συγκεκριμένους λόγους στο ΣτΕ, μπλοκάροντας τις διαδικασίες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Μπλοκάρισμα, όμως έχουμε και στην ανάπτυξης της νήσου Πρασούδα μετά την αμφισβήτηση από το Δασαρχείο Βόλου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νησιού το οποίο ανήκει στο δήμο μας και ο Δασάρχης κ. Ντίτορας, νομίζει ότι ανήκει στο Δημόσιο και θέλει να το χαρακτηρίσει δασική έκταση.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνα επενδυτή για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Πρασούδα, ένα νησάκι έκτασης μόλις επτά στρεμμάτων, κοντά στην ακτή της Μηλίνας.

Πάνω στο νησί υπάρχει το χτισμένο τον 11ο αιώνα μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. «Η επένδυση προβλέπει την αναπαλαίωση του Μοναστηριού και την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας με πετρόχτιστα σπίτια, παρόμοιας παρασκευαστικής λογικής με εκείνη του Μοναστηριού», τονίζει ο κ. Φουρτούνας.

Το Δασαρχείο Βόλου από την πλευρά του στέκεται ως τώρα απέναντι στα σχέδια του δήμου Νοτίου Πηλίου και της επένδυσης. Σύμφωνα με το Δασαρχείο η Πρασούδα δεν ανήκει στο δήμο Νοτίου Πηλίου, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης· επιπλέον θεωρείται δασική έκταση, επομένως δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για τη δημιουργία ξενοδοχειακής εγκατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή. Το νησάκι πλησίον της Μηλίνας, έκτασης επτά στρεμμάτων, έχει θαμνώδη έκταση, ενώ υπάρχουν πολλά υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε αυτό. Οπως τόνισε ο κ. Φορτούνας, «το Δασαρχείο χαρακτηρίζει δασική την έκταση και εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού. Παρόλα αυτά, το Δασαρχείο πέφτει σε μία αντίφαση. Οταν σε μία έκταση υπάρχουν ελαιόδεντρα, τότε αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δασική», ανέφερε και δήλωσε πως η αντιπαράθεση με το Δασάρχη Ν. Ντίτορα, ξεκίνησε όταν η Δημοτική Αρχή για να προστατευθούν τα δάση του Πηλίου, πρότεινε τη δημιουργία δύο δασοφυλακείων στις εισόδους του Βόλου, ώστε να ελέγχονται φορτία ξυλείας, ένα στην είσοδο του Βόλου από την Πορταριά και ένα στον Αναυρο για τις κινήσεις από το νότιο κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχαμε πλήρως κάθε περίπτωση παράνομης υλοτομίας, όμως το Δασαρχείο έχει την πρότασή μου στο συρτάρι. Ετσι θεωρεί πως προστατεύει το Νότιο Πήλιο; Εάν ενδιαφέρεται πραγματικά, υπάρχουν τρόποι να το δείξει, κι όχι ασκώντας βέτο και χαρακτηρίζοντας την Πρασούδα δασική έκταση», πρόσθεσε ο κ. Φορτούνας. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι προβλήματα τίθενται σε κάθε αναπτυξιακή πρόταση, όπως τα καταδυτικά πάρκα, η δημιουργία πρότυπης σχολής εμπορικού ναυτικού στο Ν. Πήλιο κ.α. και πως αντίστοιχες καταστάσεις που κρατούν το νομό καθηλωμένο έχουν καταγραφεί στις επενδύσεις που ακυρώθηκαν σε Σωρό, Νηές κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου