ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Να βελτιωθεί η εγκατάσταση του Αερινού

κκε-να-βελτιωθεί-η-εγκατάσταση-του-αερ-55557

Παρουσιάστηκαν οι θέσεις για το προσφυγικό σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό και τις προτάσεις τους για βελτίωση των συνθηκών διαμονής προσφύγων στον καταυλισμό Αερινού, παρουσίασαν στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βόλο, τα στελέχη του κ.κ. Γ. Λούμας, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και Απ. Νάνος, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Τα στελέχη του ΚΚΕ, κατ’ αρχήν καταδίκασαν τις δολοφονικές ενέργειες στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη στο λαό του Βελγίου. «Τονίζουμε και πάλι ότι τέτοιες ενέργειες μεγαλώνουν τους κινδύνους ανάπτυξης της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της εξίσωσης εκατομμυρίων ανθρώπων με τους δολοφόνους. Να μην επιτρέψουμε να περάσει η προσπάθεια που κάνουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αξιοποίησης αυτών των επιθέσεων για αποπροσανατολισμό και ενίσχυση της ξενοφοβίας, για ενίσχυση των μέτρων καταστολής».

Αναφερόμενοι στο προσφυγικό τόνισαν ότι «τις τελευταίες μέρες και τα όσα διαδραματίζονται τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις αρχικές ανησυχίες μας για το Προσφυγικό ζήτημα.

Η χθεσινή επίσκεψή μας στο χώρο του Αερινού συμπληρώνει αυτή την εικόνα, πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, που οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας.

Με τη χθεσινή περιοδεία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ο χώρος στο Αερινό είναι τελείως ακατάλληλος για παραμονή και διαβίωση ανθρώπων και μικρών παιδιών. Μεταφέραμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Κόμματός μας, συζητήσαμε μαζί τους.

Από την πλευρά τους μας ευχαρίστησαν αλλά η πραγματική αγωνία τους είναι πως θα φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχουν τις οικογένειες τους, συγγενείς, φίλους. Τόνισαν κι αυτοί ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες παραμονής ανθρώπων πέρα από το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι σε τέτοιους χώρους. Εμείς επιμένουμε ότι άμεσα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφύγων, των συνανθρώπων μας, σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αλλά με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δρόμο τελικού προορισμού τους.Χρειάζεται να βρεθεί τέτοιος χώρος και στη Μαγνησία που απ’ ό,τι συζητιέται θα είναι μια περιοχή που θα φιλοξενήσει για άγνωστο αλλά μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφυγες – μετανάστες. Η απουσία του κράτους είναι δεδομένη και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πίεση για να ξεπεραστεί αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να αναληφτούν και οι ευθύνες που αναλογούν στην τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Να πιέσει, να απαιτήσει, να σχεδιάσει καλύτερα. Δεν γίνεται να «κρύβεται» ο ένας πίσω από τον άλλο.

Αλλά έως ότου γίνει αυτό, έστω για τις επόμενες μέρες, χρειάζεται να καλυφτούν σοβαρότατες ελλείψεις και ανεπάρκειες αυτού του χώρου, στο Αερινό, κάτι που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της 111 Πτέρυγας Μάχης, άλλους εργαζόμενους και φορείς, δεν καλύπτεται από την αλληλεγγύη που έτσι κι αλλιώς δυναμώνει.

  • Υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερο εξοπλισμό (μεγαλύτερες σκηνές, ράντζα – κρεβάτια, σλίπινγκ μπάγκς κ.λ.π.).
  • Να τοποθετηθούν κάποια μεγάλα αντίσκηνα (ως υπόστεγα) για την καθημερινή τους ενασχόληση, για να προφυλάσσονται από τον ήλιο και τη βροχή.
  • Επίσης, για να λειτουργούν ως πρόχειρες τραπεζαρίες, με παράλληλη τοποθέτηση τραπεζιών, πάγκων, καρεκλών.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε μητέρες να ζεσταίνουν λίγο γάλα για τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει υποδομή μιας πρόχειρης κουζίνας , κάποιες οικοσκευές, 1-2 ψυγεία.
  • Να στηθεί ένα Ιατρείο και να παραμένει ολόκληρο τον 24ωρο μονάδα επειγόντων περιστατικών.

Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε, ως μια προσωρινή λύση έως ότου βρεθεί κατάλληλος χώρος.

Καλούμε το λαό της περιοχής, εργατικά σωματεία και λαϊκούς φορείς, κατέληξαν τα στελέχη του ΚΚΕ, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Να νιώσουν τη ζεστασιά της ελληνικής συμπαράστασης και φιλοξενίας. Με τη δράση τους να δώσουν απάντηση και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου