ΤΟΠΙΚΑ

Δυσανασχετούν οι πρόσφυγες με το hot spot Αερινού

δυσανασχετούν-οι-πρόσφυγες-με-το-hot-spot-αερ-58291

Από τους 203 που έφτασαν χθες, 66 έφυγαν για το σταθμό ΟΣΕ στο Λιανοκλάδι

Ακατάλληλο θεωρούν τον καταυλισμό Αερινού οι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί για άγνωστο διάστημα παραμονής, καθώς και στη χθεσινή άφιξη 203 ατόμων, αναχώρησαν τελικά 66 οι οποίοι μεταφέρθηκαν οδικώς στο σταθμό ΟΣΕ στο Λιανοκλάδι, προκειμένου να μετακινηθούν, με ελεύθερη επιλογή τους άλλοι προς Αθήνα και άλλοι προς Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με την ιδιότητα του φιλοξενούμενου που τους έχει αποδώσει η Ελληνική Πολιτεία, οι πρόσφυγες έχουν δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στη χώρα και για το λόγο αυτό, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις, ενώ και η πόρτα του καταυλισμού είναι ανοικτή, όλο το 24ωρο.

Οι συνθήκες, προσωρινής έστω διαμονής στον καταυλισμό του Αερινού, απογοητεύουν όσους νομίζουν πως θα διανυκτερεύσουν σε ανθρώπινες συνθήκες καθώς οι σκηνές είναι αναπτυγμένες πάνω στο έδαφος, χωρίς υπόστρωμα αλλά μόνο με μερικά ανοιχτά χαρτοκιβώτια.

Ούτε κλείνουν οι σκηνές από τα πλαϊνά, ούτε ράντζα υπάρχουν και οι πρόσφυγες θα πρέπει να κοιμηθούν με τα παιδιά τους στα χαρτόνια ή να στρώσουν κλινοσκεπάσματα που μεταφέρουν μαζί τους.

Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα στη χθεσινή άφιξη των προσφύγων ήταν η σύνθεση του πληθυσμού που θα διέμενε στον καταυλισμό καθώς οι μισοί περίπου ήταν Σύριοι και οι άλλοι μισοί Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί κ.α. Οι περισσότεροι από όσους τελικά εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, δεν επιθυμούσαν στη διπλανή σκηνή να μένουν πρόσφυγες άλλης εθνικότητας, με συνέπεια ο καταυλισμός να διαχωριστεί σε ομάδα σκηνών με Αφγανούς, με Σύριους κ.α. και την κατάσταση να προβληματίζει τις δυνάμεις αστυνόμευσης του χώρου.

Ενα δεύτερο πρόβλημα που εμφανίστηκε χθες στο hot-spot Αερινού, ήταν η παρουσία ομαδαρχών αν και ορισμένοι από τους φορείς υποδοχής εκτίμησαν πως μπορεί να πρόκειται και για διακινητές, οι οποίοι εμφανίζονται ως πρόσφυγες, μέχρι να μετακινήσουν τις ομάδες που έχουν χρεωθεί, σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Οι συγκεκριμένοι ομαδάρχες, με εμφανέστερο ρόλο συντονιστή από την προηγούμενη άφιξη προσφύγων, από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στο Αερινό, εξέφρασαν την αντίθεσή τους να παραμείνουν στην καταυλισμό. Οι ομάδες των ατόμων που αρνούνταν να καταγραφούν και να μπουν στον καταυλισμό μεγάλωναν και γύρω στις 2 το μεσημέρι, μια ώρα μετά την άφιξη, περισσότερα από 60 άτομα δήλωναν στις αστυνομικές δυνάμεις ότι αποχωρούν με προορισμό κάποιο σταθμό του ΟΣΕ για να μεταβούν στη Γερμανία και γενικά χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Επίσης το απόγευμα, ομάδα τριάντα περίπου Αφγανών, έφυγαν πεζή από τον καταυλισμό για να επιστρέψουν μια – δυο ώρες αργότερα, κίνηση την οποία εκτιμάται ότι θα επαναλάβουν πιο οργανωμένα σήμερα.

Πολλά παιδιά και ο Ολιβερ

Τους πρόσφυγες υποδέχτηκε ομάδα αστυνομικών, εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και υπάλληλοι του δήμου Ρ. Φεραίου και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, ενώ απουσίαζαν υγειονομικοί που θα μπορούσαν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε κάποια από τα νήπια που ήταν άρρωστα.

Επίσης, για δεύτερη φορά, απουσίαζε διερμηνέας με συνέπεια να επιχειρείται συνεννόηση στα Αγγλικά με παρερμηνείες και εκνευρισμούς.

Από τους 200 περίπου πρόσφυγες οι μισοί περίπου ήταν νήπια ενώ μια ομάδα νέων, είχαν μαζί τους και τον Ολιβερ, ένα σκυλάκι που τους ακολουθεί σε όλο το ταξίδι της προσφυγιάς.

Τη σίτιση, όπως και στο πρώτο κύμα προσφύγων, έχει η 111 Πτέρυγα Μάχης η οποία μετέφερε και διέθεσε 200 περίπου μερίδες φαγητού σε ατομικές συσκευασίες (μακαρόνια με κυμά) ενώ το βράδυ έγινε διανομή σάντουιτς, χυμών κ.α.

Ηθελαν wi-fi και τσιγάρα

Εκτός από τις άμεσες ανάγκες, κάποιοι πρόσφυγες ζήτησαν να ενημερωθούν αν ο καταυλισμός θα έχει ασύρματο ίντερνετ, ενώ πολλοί ζητούσαν να αγοράσουν τσιγάρα και τελικά κλήθηκε περιπτερούχος από το Βελεστίνο να φορτώσει τσιγάρα, καπνό, χαρτάκια, αναπτήρες κ.α. σε βανάκι και να τα μεταφέρει στον Σταθμό Αερινού.

Επίσης τον καταυλισμό επισκέφθηκαν, όπως και την προηγούμενη φορά, αλληλέγγυοι οι οποίοι δήλωναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και ζητούσαν ενημέρωση γιατί οι σκηνές δεν διέθεταν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, κρεβάτια κ.α.

«Ανοργανωσιά»

Για κακή συνεννόηση και ανοργανωσιά, μίλησε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά προχθές το βράδυ από το Εθνικό Συντονιστικό όργανο για την άφιξη 200 περίπου προσφύγων το μεσημέρι της Δευτέρας στον ΣΕΑ Αερινού.

«Ούτε το χρονοδιάγραμμα διαμονής, ούτε ποια είναι η επόμενη κίνηση, ούτε ποιος θα λειτουργήσει για την ασφάλεια, τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη γιατί όπως καταλαβαίνετε μας διακατέχουν όλους ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία μας μεταφέρει η τοπική κοινωνία, η καθημερινότητά μας εδώ, η ασφάλεια, οι υγειονομικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργηθεί μια υγειονομική βόμβα στο δήμο Ρήγα Φεραίου.

Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ανεπαρκής και το μόνο που μάθαμε από τους οδηγούς είναι ότι οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί πως θα διανυκτερεύσουν στο ΣΕΑ Αερινού. Οι συνθήκες διαμονής δεν είναι κατάλληλες. Δεν μπορεί να μείνει οικογένεια στη σκηνή για πάνω από μερικές ώρες. Σήμερα που έχει μια σχετικά καλή μέρα, είναι καλά με την υψηλή θερμοκρασία αλλά τα προβλήματα θα προκύψουν το βράδυ με το πολύ κρύο. Ποιος θα φροντίσει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών το απόγευμα αν παραμείνουν εδώ κι άλλες ημέρες; Πως θα περνούν οι ώρες μέσα στα αντίσκηνα; Τα πράγματα είναι μετέωρα και θα πρέπει να έχουμε σύντομα απαντήσεις. Εμείς έχουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων και όλο τον συντονισμό. Ηδη ο δήμος μας έχει συγκεντρώσει αρκετά τρόφιμα και επειδή οι πρόσφυγες είναι στην πλειονότητά τους παιδιά, κάνουμε έκκληση στους πολίτες της Μαγνησίας, αν η διαμονή τους είναι μακρά εδώ στο Αερινό, να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για μικρές ηλικίες. Οι συνθήκες εδώ, δεν είναι κατάλληλες για διαμονή».

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανέφερε σχετικά: «Νοιώθουμε αγανάκτηση γιατί ενημερωνόμαστε τελευταία στιγμή. Δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν, πόσα είναι τα παιδιά. Φτάνει που υπάρχει μια ανεπάρκεια κυβερνητική, ας μας ενημερώνουν τουλάχιστον έγκαιρα για να ευαισθητοποιούνται οι τοπικές κοινωνίες. Είναι θετικό ότι κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και πηγαίνουν στις σκηνές. Ενα άλλο ειδικό στοιχείο είναι ότι έχουμε πολλά παιδιά και θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση να εξασφαλίσουμε παιδικές τροφές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και προσπαθούμε μόνοι μας να εξετάσουμε τι είναι το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου