ΤΟΠΙΚΑ

Αποχή μέχρι τέλος Μαρτίου ~ Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μικροβιολόγοι

αποχή-μέχρι-τέλος-μαρτίου-συνεχίζουν-62217

Ενώ επίκειται νέα υποκοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων κατά 25%

Τη συνέχιση της αποχής τους από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία οι μικροβιολόγοι της Μαγνησίας στη συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι εργαστηριακοί αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους, αρνούμενοι να δεχτούν παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας πως με το οικονομικό καθεστώς αποζημίωσης που έχει διαμορφώσει ο Οργανισμός, είναι ασύμφορη η εκτέλεση παραπεμπτικών, πόσο μάλλον μετά τη νέα υποκοστολόγηση του κρατικού τιμολογίου μεσοσταθμικά κατά 43%.

Οπως τονίστηκε στη συνέλευση, η αποχή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου εκτός κι αν οι εξελίξεις προκαλέσουν ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης.

Στη συζήτηση, τονίστηκε και η αναστολή της απόφασης για κόφτη στις διαγνωστικές εξετάσεις όπως και τα σενάρια για νέα υποκοστολόγηση κατά 25% ώστε το σύνολο της υποκοστολόγησης να ανέλθει σε 68%.

Η απόφαση να τεθούν οι νέοι κόφτες στο σύστημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ομάδες ασθενών όπως στους διαβητικούς, καθώς αποκλείονται από απαραίτητες εξετάσεις για την παρακολούθηση της πάθησής τους. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα κάθε ασθενής που επισκεπτόταν για παράδειγμα έναν παθολόγο είχε δικαίωμα να κάνει συνολικά 20 εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος, αιματολογικός έλεγχος και μικροβιολογικός έλεγχος), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πόσες ακριβώς από την κάθε κατηγορία. Πρόκειται για τους νέους «κόφτες» που ενσωματώθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (υπήρχαν από το 2014 αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί), και αφορούν σε νέα όρια για απλές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μεταξύ άλλων ορμονολογικές.

Με τη νέα ρύθμιση είχε οριοθετηθεί πλέον ο αριθμός για την κάθε εξέταση. Αποτέλεσμα ήταν όμως απλές εξετάσεις που ήταν αναγκαίες να μην μπορούν να επαναληφθούν.

Οι αντιδράσεις όμως χρονίως πασχόντων αλλά και επιστημονικών φορέων που έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για την υγεία ασφαλισμένων αν τεθούν οριζόντιοι φραγμοί στον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, προκάλεσαν την ανάκληση της απόφασης.

Οπως γνωστοποίησε η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ: «Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν συνεννόησης με το Υπ. Υγείας αναστέλλεται η εφαρμογή των ορίων εξετάσεων στις υποκατηγορίες των Βιολογικών υλικών Ι και ΙΙ. Το σύστημα επανέρχεται στην κατάσταση προ της Δευτέρας 7/3/2016 ενόψει νέων οδηγιών όπου θα διορθωθούν άμεσα αστοχίες στα όρια που προέκυψαν από την εφαρμογή της προηγούμενης υπ. Απόφασης του 2014».

Μετά την ανάκληση του κόφτη, ο οποίος παράλληλα με την επικινδυνότητα που προκαλούσε, δεν θα απέδιδε σημαντικές μειώσεις δαπανών, ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει συνολικά ένα νέο πλαίσιο κανόνων εφαρμοζόμενων στις συνταγογραφικές οδηγίες για διαγνωστικές εξετάσεις στην e-συνταγογράφηση.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμό στον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να κάνει κάθε ασφαλισμένος από τη στιγμή που του διαγνώσθηκε μία ασθένεια. Ειδικότερα οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον εντοπισμό μίας νόσου, που αποκαλούνται «Αρχικής Διερεύνησης», θα επιτρέπονται μια φορά το εξάμηνο ανά ΑΜΚΑ, ενώ οι εξετάσεις παρακολούθησης της νόσου θα επιτρέπονται τρεις φορές το εξάμηνο ανά ΑΜΚΑ. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα απαγορεύονται στους ασφαλισμένους εκτός βεβαίως κι αν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη και χρονοβόρος διαδικασία. Οι «απαγορευμένες» εξετάσεις που αποκαλούνται «Μη Επιλέξιμες» θα επιτρέπονται μόνο ύστερα από ενδελεχή τεκμηρίωσή τους. Ομως όταν ένας γιατρός θα ξεπερνά στη συνταγογράφηση το επιτρεπόμενο όριο των εξετάσεων κατά 5%, θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ και θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση του θέματος η ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Οι νέοι περιορισμοί που θα επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του μέσα στους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβάνουν και κουρέματα στις δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς. Συγκεκριμένα ένας ασφαλισμένος με βάση το ΑΜΚΑ του, δεν μπορεί να επισκεφθεί το μήνα περισσότερες από δύο φορές την ίδια ειδικότητα γιατρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου