ΤΟΠΙΚΑ

Σενάρια για νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαγνησία

σενάρια-για-νέο-κέντρο-φιλοξενίας-στη-65630

Μετά το φιάσκο με τον καταυλισμό προσφύγων στο ΣΕΑ Αερινού – Οι πρώτοι πρόσφυγες αποχώρησαν μετά από ολιγόωρη παραμονή

Επανέρχονται τα σενάρια για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μαγνησία, μετά το φιάσκο με τον καταυλισμό στον ΣΕΑ Αερινού και την άρνηση των 270 προσφύγων να παραμείνουν στις 40 σκηνές που έστησε εκεί ο στρατός, έστω και για μια ώρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στις ακατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων στο hot – spot Αερινού, αναφέρθηκαν χθες τόσο ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός όσο και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εξετάσει με διαφορετική οπτική τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την υποδοχή προσφύγων.

Στο μεταξύ, τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στον καταυλισμό του Αερινού, με τους πρόσφυγες τελικά να επιστρέφουν με τα λεωφορεία στην Αθήνα, αρνούμενοι να «φιλοξενηθούν» στις μουσκεμένες σκηνές και στα λασπόνερα, φούντωσαν τα σενάρια για στεγασμένο χώρο διαμονής προσφύγων.

«Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη δημιουργία και ενεργοποίηση των νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε επιλεγέντες χώρους στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αττικής, Βοιωτίας και Δράμας, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ», ήταν το πρώτο σενάριο το οποίο επιχειρήθηκε να διαψευστεί, ενώ ανησυχία προκάλεσε και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σύμφωνα με το οποίο οι «14.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη πρόκειται να μεταφερθούν στη Θεσσαλία».

Ο κ. Αγοραστός επικοινώνησε για το ίδιο θέμα με τον αν. υπουργό Εθνικής Αμυνας και υπεύθυνο του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης κ. Δημ. Βίτσα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας, ανέφερε χθες πως συνεργεία του δήμου καθάρισαν το χώρο του καταυλισμού μετά την αναχώρηση των λεωφορείων με τους πρόσφυγες στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, του κρύου και του ανέμου, οι συνθήκες διαμονής στις σκηνές του καταυλισμού, δεν ήταν οι ιδανικότερες.

Δεν έχουμε αρμοδιότητα στο προσφυγικό, τόνισε ο Κ. Αγοραστός

Στο ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διαχείριση του προσφυγικού, αναφέρθηκε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βόλο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, τονίζοντας, παράλληλα, πως χρειάζεται σωστή διαχείριση, ώστε να διαφυλαχθεί η ισορροπία σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στη Θεσσαλία. «Το έργο της Περιφέρειας είναι καθαρά εθελοντικό. Ωστόσο, έχουμε εντολή να διαφυλάξουμε τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της, την ηρεμία, τις καλές συνθήκες, τη δημόσια υγεία και την ισορροπία. Υπάρχουν και φτωχοί Ελληνες και άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά. Δυστυχώς, το προσφυγικό επιδεινώνει την άσχημη οικονομική, κοινωνική, εργασιακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν υποδομές να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν υποδομές στη Θεσσαλία και αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα στο ΣΕΑ Αερινού, όπου σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, στους καταυλισμούς των σκηνών προκαλούνται τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, στη Θεσσαλία ετοιμάζεται από το Στρατό ένας χώρος, στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 1000 άτομα. Ετσι, θα εγκατασταθούν εκεί όσοι πρόσφυγες έχουν απομείνει σε Λάρισα και Τρίκαλα.

«Στο θέμα του προσφυγικού εμπλέκονται πολλοί, όπως η Υπατη Αρμοστεία, οι ΜΚΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Υγειονομική Υπηρεσία, εθελοντικές οργανώσεις, το Συντονιστικό και το Υπουργείο Μεταφορών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ωστόσο, προσπαθεί να βοηθήσει είτε στη σίτιση, είτε στη στέγαση, είτε στο ρουχισμό, είτε στην υγεία», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Η «Οικολογική Θεσσαλία»

Εν αναμονή της συγκρότησης ομάδας εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, η «Οικολογική Θεσσαλία», αποφάσισε να προβεί, άμεσα, στην εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο ROCA, παρότι η άποψή τους είναι ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν μικρές υποδομές των Ο.Τ.Α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου