ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλώματα αρπαγής παιδιών

κυκλώματα-αρπαγής-παιδιών-68480

ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Βασική διαδικασία στη δημιουργία καταυλισμού για πρόσφυγες, ο χωρικός προσδιορισμός του με συρματοπλέγματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την ελεύθερη έξοδο ούτε όμως και την ανεξέλεγκτη είσοδο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στο ΣΕΑ Αερινού, στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι φράχτες αποτελούν απαραίτητη υποδομή, ενώ διακριτική επιτήρηση του χώρου γίνεται από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση υποδοχής προσφύγων σε ανοιχτό χώρο. Οσοι καταγράφονται θα βρίσκονται στον περιφραγμένο καταυλισμό για πολλούς λόγους που αφορούν και την προστασία των προσφύγων», εξηγεί στέλεχος του Συντονιστικού Οργάνου που επισημαίνει ότι η διαχείριση των προσφυγικών ροών θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Εκτός από τα θέματα εθνικής ασφάλειας, τα οποία επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην πλάτη των κατά τόπους Συντονιστικών οργάνων πέφτει η διαχείριση ευάλωτων ομάδων των προσφύγων, όπως οικογένειες με παιδιά αλλά και ασυνόδευτα ανήλικα άτομα.

«Στις περιοχές της πρώτης υποδοχής, όπως η Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε τεράστιους καταυλισμούς όπως στην Ειδομένη, καταγράφηκαν πολλές καταγγελίες προσφύγων για αιφνίδιες μετακινήσεις ή εξαφανίσεις ομάδων, κυρίως παιδιών, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται», αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί πως στις δομές που δημιουργούνται στη Μαγνησία, στη Λάρισα και γενικότερα σε όλη την επικράτεια, στις βασικές προϋποθέσεις δημιουργίας προσφυγικού camp είναι η ασφαλής περίφραξη της εγκατάστασης.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται κάτω από το ξεδίπλωμα μιας ακόμη πτυχής της προσφυγικής τραγωδίας είναι τραγικά, μετά και από την «ομολογία» ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας πως περισσότερα από 10.000 μικρά παιδιά που έφτασαν χωρίς συνοδεία από τις ζώνες του πολέμου, έχουν εξαφανιστεί.

Τα στοιχεία ταυτότητας των συγκεκριμένων παιδιών έχουν ήδη καταγραφεί από την Europol, και πλέον, αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα πως, εφόσον εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή, τα περισσότερα έχουν πέσει θύματα οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών που τα εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και πως έχουν αναπτυχθεί εγκληματικές υποδομές που έχουν θέσει ως αποκλειστικό τους στόχο το πιο ευάλωτο αυτό τμήμα των προσφύγων.

Από τα 10.000 αναζητούμενα παιδιά, δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους και να έχουν μεταβεί σε αδήλωτο σημείο παραμονής.

«Αυτό ακριβώς μας ανησυχεί εδώ καθώς το πρόβλημα είναι αχαρτογράφητο», αναφέρει επιτελικό στέλεχος φορέα που έχει συνευθύνη για τους καταυλισμούς προσφύγων στη Θεσσαλία.

«Η οικογενειακή κατάσταση δηλώνεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες και δεν πιστοποιείται από άλλον φορέα. Δηλαδή εμείς στην απογραφή, δεχόμαστε τη δήλωση γονέων για τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών τους, δίχως να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για τα παιδιά τους ή και για ανίψια τους, μαζί με τα παιδιά τους κ.α. Αυτή την εικόνα που διαμορφώνεται στους καταυλισμούς, θα τη διατηρήσουμε αδιασάλευτη, αποκλείοντας ανεξέλεγκτες εισόδους στο χώρο.

Χθες στον καταυλισμό στο παλιό εργοστάσιο Roca, ήρθαν πολίτες ευαισθητοποιημένοι και ζήτησαν να πάρουν στα σπίτια τους για φιλοξενία προσφυγικές οικογένειες. Μας έκανε εντύπωση ωστόσο ένα ζευγάρι που πρόσφερε φιλοξενία και ήθελε να πάρει στο σπίτι του μια νεαρή έγκυο, όχι όμως και την υπόλοιπη οικογένειά της, δηλώνοντας πως θα μεριμνούσε και για τον ασφαλή τοκετό σε κλινική της Λάρισας.

Οπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί. Από την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που διαθέτουμε (γι’ αυτό κι ανέλαβαν τη σίτιση εξ ολοκλήρου μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η 111 Πτέρυγα Μάχης για τον ΣΕΑ Αερινού), μέχρι την αποδοχή υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης από συμπολίτες στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, με την ελεγχόμενη παραμονή τους στους καταυλισμούς, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως δεν θα εξέρχονται ανεξέλεγκτα σε διάφορες ομάδες οι πρόσφυγες. Δίπλα από το ΣΕΑ Αερινού, υπάρχει μια μεγάλη επικίνδυνη τάφρος. Φανταστείτε να μετακινηθούν κάποιοι πρόσφυγες στην περιοχή χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους και να προκύψει κάποιο ατύχημα ή απώλεια ζωής. Οπως και να βρεθούν σε κάποιον οικισμό και να προκύψουν ζητήματα με τους ντόπιους. Σε αυτή τη δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση, προσπαθούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα τη μεταναστευτική κρίση» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, με τους τοπικούς φορείς, «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά – 116000», να ξεκινήσει διεθνή κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύοντας στον εντοπισμό των εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων – προσφύγων καθώς υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά, με ή χωρίς γονική φροντίδα, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστούν ή να πέσουν θύμα παράνομης διακίνησης ή εμπορίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου