ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διαμορφώνεται ο χώρος για πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αερινού

διαμορφώνεται-ο-χώρος-για-πρόσφυγες-σ-70540

300 πρόσφυγες αναμένονται αύριο ~ Στήνονται επειγόντως hot-spots ενόψει μεγάλων μετεγκαταστάσεων ~ 550 πρόσφυγες σε Roca και Φρούριο Τρικάλων

Κατά εκατοντάδες άρχισαν από χθες οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων στη Θεσσαλία καθώς το σφράγισμα των συνόρων με την Ε.Ε., κρατάει στην Ελλάδα χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στους οποίους προστίθενται καθημερινά χιλιάδες που περνούν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη Μαγνησία, το hot – spot δημιουργείται στο χώρο που θα κατασκευαστεί ο ΣΕΑ Αερινού. Πρόκειται για έκταση 6 στρεμμάτων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο, χωρίς καμία υποδομή και από χθες, άρχισε η διάστρωση με αδρανή υλικά ώστε να μην στηθούν οι σκηνές πάνω στα χώματα. Στο σημείο θα διαμορφωθεί καταυλισμός για 300 άτομα τα οποία αναμένονται αύριο Σάββατο και θα διαμείνουν σε σκηνές. Ηδη συνεργεία του στρατού, του δήμου και του Αυτοκινητόδρομου διαμορφώνουν τις υποδομές για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών ή και την κατασκευή μόνιμης αποχέτευσης, ενώ θα τοποθετηθούν ντουζιέρες και κοινόχρηστοι χώροι για τα συσσίτια, για προσωρινό ιατρείο κ.α.

Απροσδιόριστο παραμένει ωστόσο που θα δημιουργηθεί στη Μαγνησία το επόμενο μεγάλο hot – spot καθώς ο καταυλισμός των 300 ατόμων στο ΣΕΑ Αερινού, θα αποδειχθεί σύντομα μικρός καθώς ο αριθμός των 2.000 θέσεων στη Θεσσαλία, θα καλυφθεί γρήγορα με τις αυξανόμενες ροές, τόσο με τις μετεγκαταστάσεις από τη Βόρεια Ελλάδα προς το νότο όσο και με τις μετακινήσεις από τον Πειραιά και την Αθήνα σε όλη την επικράτεια.

Φορείς της Μαγνησίας, εκτιμούν πως οι 300 του ΣΕΑ Αερινού, δεν θα είναι οι μοναδικοί πρόσφυγες που θα παραμείνουν, βραχυπρόθεσμα στο νομό, ο οποίος στερείται αυτή την στιγμή ενός camp μεγάλης δυναμικότητας. Διαμόρφωση χώρων σε Κουτσόχερο και Ρόκα. Ο Στρατός επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας δομών υποδοχής προσφύγων στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο (μεταξύ Λάρισας – Τρικάλων), προκειμένου να απορροφηθούν εκεί περίπου 1.000-1.500 άτομα, ενώ 400 πρόσφυγες έφτασαν χθες στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ROCA που παραχώρησε ευγενικά η οικογένεια Καντώνια. Ο συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων θα παραμείνει στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Ο χώρος του πρώην εργοστασίου παραχωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες του για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, και διαμορφώθηκε μέσα σε λίγες ώρες από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη σύνδεση των δικτύων (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης).

Το μεσημέρι ξεκίνησε το στήσιμο των σκηνών από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στελέχη του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, στο χώρο τοποθετήθηκαν ήδη χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ το απόγευμα έφτασε στο χώρο και Κινητή Μονάδα Υγείας, η οποία θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής. Τη σίτιση των προσφύγων θα αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Χθες επίσης, εστάλησαν στα Τρίκαλα με απόφαση του εθνικού Συντονιστικού Οργάνου 150 πρόσφυγες, τους οποίους ο δήμος Τρικάλων φιλοξενεί σε αναψυκτήριο στο Φρούριο Τρικάλων.

Εκτακτη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου προκειμένου ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας, να ενημερώσει το Σώμα για τους πρόσφυγες που αναμένονται τις επόμενες μέρες στο υπό διαμόρφωση ΣΕΑ Αερινού.

Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, συμπαρατάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της φιλοξενίας των 300 περίπου προσφύγων που αναμένονται στην προαναφερθείσα περιοχή. Ο κ. Νασίκας επεσήμανε ότι «ο δήμος Ρήγα Φεραίου θα στηρίξει τους πρόσφυγες, είμαστε όλοι αλληλέγγυοι και το ίδιο ισχύει και για την τοπική κοινωνία».

Στο μεταξύ, πυρετώδεις προετοιμασίες επικρατούν στο δήμο Ρήγα Φεραίου ενόψει της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, με το δήμαρχο της περιοχής, Δημήτρη Νασίκα, να υπογραμμίζει ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προκειμένου να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου