ΤΟΠΙΚΑ

Κόφτης στις διαγνωστικές εξετάσεις ~ Πλαφόν για κάθε γιατρό και κάθε ΑΜΚΑ

κόφτης-στις-διαγνωστικές-εξετάσεις-π-71382

Συνεχίζεται επ’ αόριστον η αποχή εργαστηριακών από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ

Νέα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση, εφαρμόζει από τη Δευτέρα ο ΕΟΠΥΥ με τους εργαστηριακούς γιατρούς που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας κατά της υποκοστολόγησης, να μην γνωρίζουν τι άλλο να περιμένουν πριν βάλουν λουκέτο στα μικροβιολογικά εργαστήριά τους. Στη χθεσινή συνέλευση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (32 σε σύνολο 35 εργαστηρίων στο Βόλο) να συνεχιστεί επ’ αόριστον η μη αποδοχή παραπεμπτικών για εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Συνεχίζουμε επ’ αόριστον την αποχή από την εκτέλεση παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι ασύμφορη η αποζημίωση που προκύπτει μετά την υποκοστολόγηση, ενώ σενάρια φέρουν και δεύτερη υποκοστολόγηση προσεχώς», επισημαίνει ο μικροβιολόγος κ. Φ. Χατζηδημητρίου και συνεχίζει:

«Θα εξετάσουμε και τα νέα δεδομένα από όρια διαγνωστικών εξετάσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Το νέο σύστημα αφορά σε όλες τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μεταξύ άλλων ορμονολογικές. Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα κάθε ασθενής που επισκεπτόταν για παράδειγμα έναν παθολόγο είχε δικαίωμα να κάνει συνολικά 20 εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος, αιματολογικός έλεγχος και μικροβιολογικός έλεγχος), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πόσες ακριβώς από την κάθε κατηγορία. Με τη νέα ρύθμιση οριοθετείται πλέον ο αριθμός για την κάθε εξέταση. Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 12 βιοχημικές εξετάσεις, μέχρι 5 αιματολογικές και μέχρι 3 μικροβιολογικές εξετάσεις. Αντίστοιχα για την κατηγορία βιολογικών εξετάσεων 2, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να πραγματοποιήσει συνολικά έως 12 εξετάσεις, πλέον διευκρινίζεται ότι δικαιούται έως 6 ανοσολογικές και άλλες 6 ορμονολογικές. Να σημειωθεί ότι η κάθε ειδικότητα γιατρού έχει διαφορετικό ανώτατο όριο εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η συχνότητα με την οποία μπορεί ένας ασθενής να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο αφού δεν καθορίζεται η συχνότητα των εξετάσεων μέσα στο έτος».Οι αλλαγές αυτές γίνονται στο πλαίσιο του γενικότερου περιορισμού της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αν δε μειωθεί το συνολικό κονδύλι θα ζητήσει κούρεμα των τιμών ακόμη και κατά 68%. «Εδώ είναι το παράδοξο. Αντί να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση με συγκεκριμένα μέτρα, γίνεται υποκοστολόγηση του κρατικού τιμοκαταλόγου και πλέον μπαίνει «κόφτης» ανά ιατρική ειδικότητα.

Σήμερα όμως, μετά από όλες αυτές τις ενέργειες, μπορεί ένας ασφαλισμένος να απευθυνθεί για παράδειγμα σε 5 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, να τους γράψουν 5 παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και να τις υλοποιήσει όλες χωρίς να μπλοκαριστεί ο ΑΜΚΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου