ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στη Μαγνησία

δράσεις-κοινωνικής-αλληλεγγύης-στη-μ-73290

Ενεργοποιούνται όλο και περισσότεροι φορείς για την υποστήριξη προσφύγων

Την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών, μεμονωμένα ή μέσα από συλλογικότητες, προκαλεί το προσφυγικό μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Αλμυρού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η Ομάδα Υποστήριξης Προσφύγων Βόλου που δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει συμπολίτες στην υποστήριξη των προσφύγων, ανακοίνωσε ότι η βοήθεια που συγκεντρώθηκε στο Ιατρείο Αλληλεγγύης Βόλου, καλύπτει ανάγκες περίπου 800-1000 ατόμων. «Η ανταπόκρισή σας είναι πέρα από κάθε προσδοκία και πρόβλεψη» αναφέρει σε σχετικά ανάρτηση στofbη κα Ειρηάννα Πεκοπούλου και επισημαίνει ότι «την Παρασκευή το μεσημέρι με την βοήθεια φίλων της ομάδας, της Λέσχης Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων καθώς και φοιτητών του Πανεπιστημίου, τα προσφερθέντα είδη μεταφέρθηκαν και βρίσκονται αποθηκευμένα σε χώρο που μας παραχωρήθηκε περιστασιακά. Ενα μέρος των πραγμάτων προσφέρθηκε στην Κουζίνα Αλληλεγγύης η οποία όπως γνωρίζετε υποστηρίζει σε καθημερινή βάση συμπολίτες μας, καθώς και στην Παιδόπολη που φιλοξενεί με την εποπτεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανήλικους μετανάστες. Περιμένουμε τις εξελίξεις προκειμένου να διοχετεύσουμε το μεγαλύτερο όγκο των πραγμάτων. Ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά τους ανώνυμους πολίτες για την έμπρακτη αλληλεγγύη»

Ανεξάρτητη πρωτοβουλία φοιτητών

Στο χάρτη των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με τη συγκέντρωση προσφερόμενων ειδών, εντάχθηκε και η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ηδη, φοιτητές συγκέντρωσαν δύο φορές το τελευταίο διάστημα στο Θόλο του παραλιακού συγκροτήματος στο Βόλο, ρούχα, τρόφιμα και υγειονομικό υλικό, μέρος των οποίων διέθεσαν στην Κουζίνα Αλληλεγγύης ενώ τα υπόλοιπα θα τα συσκευάσουν για να αποστείλουν σε σημεία υποδοχής προσφύγων. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουν, τη δράση τους εξετάζοντας την προοπτική συλλογής βοήθειας και σε άλλα κτίρια του Πανεπιστημίου, όπως στην Πολυτεχνική του Πεδίου Αρεως, στη Γεωπονική κ.α.

Εκπαιδευτικοί και σχολεία

Την ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και την υλοποίηση δραστηριοτήτων για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ολα αυτά τα χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) επανειλημμένα έχει αποδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπικής δράσης βοηθώντας πολλές φορές, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στεκόμενη κάθε φορά, στο ύψος των περιστάσεων. Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα και την επιτακτική ανάγκη των συνανθρώπων μας για βοήθεια και συμπαράσταση η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να ενεργοποιηθεί με στόχο την υποστήριξη των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα μας, συνεχίζοντας την παράδοση της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

  1. την ενεργοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, κάθε σχολείου, με στόχο την συλλογή και επίδοση ειδών, χρήσιμων και χρηστικών για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους. Τέτοια είδη μπορεί να είναι: προϊόντα υγειονομικού υλικού, ατομικής καθαριότητας, βρεφικές τροφές, μπιμπερό, βρεφικός -εφηβικός ρουχισμός, ξηρά τροφή, παιχνίδια.
  2. επιπλέον προτείνουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων με θέμα την ευαισθητοποίηση, τόσο των παραγόντων της σχολικής κοινότητας, όσο και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα».

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου μετά το επιτυχημένο αποκριάτικο πάρτι αποφάσισε και παρέδωσε με αγάπη στην Κουζίνα Αλληλεγγύης το υπόλοιπο των εδεσμάτων που δεν καταναλώθηκαν ώστε να διατεθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη σίτισης.

Οι φαρμακοποιοί

Κεντρικό συντονισμό ζητούν οι φαρμακοποιοί από την Πολιτεία προκειμένου να συνδράμουν μέσα από τις δομές των Φαρμακευτικών Συλλόγων πιο αποτελεσματικά στο δράμα των προσφύγων που εξελίσσεται στα μάτια μας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «είχε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο διόγκωσης του προβλήματος, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από πρωτοβουλία του εκδόθηκε ψήφισμα από τους προέδρους των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων και παραδόθηκε από την PGEU (Pharmaceutical Group Of The European Union) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δυστυχώς όμως τόσο η Ελληνική κυβέρνηση, με εξαίρεση τον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνουν οι φαρμακοποιοί για μια ακόμη φορά ολιγώρησαν και φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο».

Απαλλαγή ΦΠΑ στις δωρεές υπέρ προσφύγων

Το υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμενο την άμεση ανάγκη για τη διάθεση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες και συμβάλλοντας στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, εξέτασε το ενδεχόμενο απαλλαγής από το Φ.Π.Α. των δωρεών αυτού του είδους.Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ώστε η συγκεκριμένη διάταξη να θεσμοθετηθεί μέσω υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή θα απαλλάσσει από το Φ.Π.Α., αναδρομικά από 1.12.2015, τις δωρεές ειδών και την παροχή υπηρεσιών, από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες, εφόσον οι δωρεές αυτές γίνονται σε φορείς του δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, δήμους κτλ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου