ΤΟΠΙΚΑ

Οχι στον αποκλεισμό παραγωγών από το πλανόδιο εμπόριο

οχι-στον-αποκλεισμό-παραγωγών-από-το-π-92575

Διαμαρτυρία του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο πλευρό του ο Χρ. Μπουκώρος

Τη δυνατότητα παραγωγών αγροτικών προϊόντων να τα διαθέσουν στο πλανόδιο εμπόριο και να ενισχύσουν το πενιχρό τους εισόδημα, θέλει να διασφαλίσει ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, ο οποίος παρεμβαίνει στην κυβέρνηση, ζητώντας να σταματήσει ο άδικος αποκλεισμός των παραγωγών από το πλανόδιο εμπόριο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στο πλευρό του δήμου ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Χρ. Μπουκώρος ο οποίος παρέλαβε την αναφορά του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με την οποία ζητείται η άρση του αποκλεισμού των κατοίκων – αγροτών της περιοχής του Πηλίου από το ισχύον καθεστώς για την έκδοση των αδειών πλανόδιου εμπορίου και την προώθησε στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας με αναφορά του την άρση του αποκλεισμού.

Για την ίδια αναφορά του δήμου, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντάει στο δήμο ότι δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα για τις κατηγορίες όσων έχουν άδεια, ακόμα και αυτών των οποίων έληξε, αλλά και όσων έχουν κάνει αίτηση έως και 15/5/2014.

Συγκεκριμένα, προβάλλοντας το πρόβλημα που αφορά πολλούς παραγωγούς στο Πήλιο που δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια πλανόδιου πωλητή, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για την έκδοση των αδειών πλανόδιου εμπορίου, οι οποίες πλέον εκδίδονται από την Περιφέρεια, απαιτείται κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ μαζί με άλλα δικαιολογητικά όπως πιστοποιητικά πολυτέκνων, τριτέκνων, με ειδικές ανάγκες κλπ.

Δηλαδή κάποιος που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, δεν μπορεί να έχει κάρτα ανεργίας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει άδεια πλανόδιου εμπορίου για να πουλήσει τα προϊόντα που παράγει.

Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται όλοι οι κάτοικοι – αγρότες της περιοχής μας.

Μετά από τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, σχετικά την έκδοση των αδειών πλανόδιου εμπορίου και την άρση του αποκλεισμού των κατοίκων – αγροτών της περιοχής μας από το ανωτέρω καθεστώς».

Αναφορά Χρ. Μπουκώρου

Αμεσα κινήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Χρ. Μπουκώρος και με αναφορά του στον αρμόδιου υπουργό τονίζει:

«Πρόσφατα έγινα αποδέκτης της συνημμένης έγγραφης αναφοράς του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου, με την οποία ζητείται η άρση του αποκλεισμού των κατοίκων -αγροτών της περιοχής του Πηλίου από το ισχύον καθεστώς για την έκδοση των αδειών πλανόδιου εμπορίου. Εκ των ανωτέρω, αλλά και του συνημμένου εγγράφου, συνάγεται ότι το υπουργείο οφείλει να εξετάσει τις αντίστοιχες περιπτώσεις αποκλεισμού που υπάρχουν και σε άλλους αγροτικούς Δήμους της χώρας, όπου οι αγρότες είναι και πωλητές των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές».

Η κα Παπανάτσιου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κα Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρει στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για το ίδιο θέμα: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου ενημερωθήκαμε ότι μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο θα καλύπτει θέματα πλανόδιου, υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου. Το προσχέδιο του νόμου θα περάσει σε προπαρασκευαστική επιτροπή και όταν γίνει αυτό θα ενημερωθείτε έγκαιρα για να καταθέσετε τις προτάσεις σας και να συμμετέχετε στον διάλογο.

Μέχρι τότε, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο που σας επισυνάπτω για την διεξαγωγή εμπορίου για τις κατηγορίες όσων έχουν άδεια, ακόμα και αυτών των οποίων έληξε, αλλά και όσων έχουν κάνει αίτηση έως και 15/5/2014, ισχύει ό,τι ίσχυε με την προηγούμενη νομοθεσία και δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου